Plan voor aanleg 'Centraal park De Bongerd': Natuurspeeltuin, hondenlosloopgebied en wandelpark

BARENDRECHT – Het college van B&W in Barendrecht heeft vandaag (Maandag 22 juni 2020) een schetsontwerp gepresenteerd van een aan te leggen ‘Centraal park de Bongerd’ op vrijgekomen gebied bij Sportpark de Bongerd. Het gebied beslaat de voormalige BMX baan en een deel van het terrein achter de voormalige beheerderswoning.

De aankondiging voor het plan werd recent gedeeld met een oproep om mee te denken over de inrichting. Het park moet dit jaar nog geopend worden, zo stelt wethouder Schaap. Het gebied van de voormalige beheerderswoning valt buiten dit plan, hier wordt op een later moment nog een plek voor jongeren gerealiseerd.

Natuurspeelplek

Wethouder Schaap: “Tijdens het ontwikkelen van de visie zijn er veel gesprekken met omwonenden gevoerd. Hieruit kwam een grote behoefte voor een natuurspeelplek naar voren. Dit is een plek waar kinderen in de natuur en met de natuur spelen. De voormalige fietscrossbaan biedt met alle hoogteverschillen al een goede basis voor de inrichting. Het toekomstige centrale park wordt nu als hondenuitlaatplek gebruikt. Uiteraard blijven hondenbezitters van harte welkom, maar de situatie zal wel wat veranderen.

De gemeente ontving ook een verzoek om een indoor atletiekbaan te realiseren (niet van de naastgelegen atletiekvereniging CAV Energie, zo benadrukt de wethouder), maar dit idee is niet realiseerbaar omdat het niet binnen de visie van het sportpark past.

Schets

In de schets heeft de gemeente (oa) de volgende elementen verwerkt (onderaan artikel te bekijken): Een speelbos, rietmoeras met  knuppelpad, een brug van een boomstam en een dubbele touwenbrug, een speeleiland, een bruggetje over het water, een zand/waterspel met knotwilgen, een visvlonder, een huttendorp van wilgenhutten op een bloemrijk weiland, diverse groene afscheidingen tussen gebieden voor honden, kinderen en ouderen.

Ook staan er zitbanken, worden er half verharde wandelpaden (toegankelijk voor rolstoelgebruikers), een bloemenweide  en een grote kabelbaan geplaatst. Diverse natuurlijke klauterelementen en bosjes op de voormalige fietscrossbaan maken het geheel af. Het reliëf en de verharding van de fietscrossbaan blijft behouden als speelplaats.

Geen fietspad

Een eerder plan om een fietspad door het gebied door te trekken wordt geschrapt. Dit besluit komt voort uit het willen voorkomen van conflicten tussen spelende kinderen en het snelverkeer op het fietspad. Er is op dit moment ook geen fietspad. Wethouder Schaap: “Een extra fietspad wordt binnen de huidige fietsstructuur niet gemist. In plaatst van het fietspad worden er wandelpaden aangelegdBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »