Gemeente deelt koolmees nestkastjes uit ter bestrijding van de eikenprocessierups: "Hulp van de ultieme rupsenvanger"

BARENDRECHT – Nederland wordt al heel wat jaren geplaagd door de eikenprocessierups. De brandhaartjes van deze rups zijn gevreesd. Wie ze per ongeluk aanraakt, kan last van jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen krijgen.

Gemeente Barendrecht: “De gemeente deed en doet er alles aan om deze overlast te voorkomen. Dit jaar gaan we ook de hulp inroepen van de ultieme rupsenvanger: de koolmees. Deze vogel heeft de eikenprocessierups namelijk op het menu staan. En alle rupsen die worden opgevreten, veroorzaken geen overlast meer!

Nestkast

De gemeente heeft nestkastjes besteld, deze zijn beschikbaar voor Barendrechters die in de buurt wonen van eiken, een eik in de tuin hebben of de koolmees onderdak willen bieden. Er zijn er nog een aantal beschikbaar. Stuur een mail naar koolmeesnestkast@bar-organisatie.nl en vraag er een aan! Op is op!

Aaltjes

De gemeente zorgt ook voor bestrijding van de rups door aaltjes in de bomen te spuiten. Deze aaltjes zorgen voor een darminfectie bij de rupsen waardoor zij sterven: “Naast deze preventieve bestrijding zuigen we, in het seizoen, ook nesten van de eikenprocessierups weg“, aldus de gemeente.

Foto: Wikipedia / Luc hoogensteinBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »