Bevoorrading Voedselbank Barendrecht aan de Bachlaan / Klarinetweg

BARENDRECHT – De Voedselbank Barendrecht heeft gisteren (Donderdag 4 juli 2019) een brief met noodkreet naar de gemeenteraad verzonden. De Voedselbank aan de Bachlaan/Klarinetweg geeft aan in acute nood te zitten aangezien ze te weinig ruimte hebben om alle voedselpakketten samen te kunnen stellen.

De voedselbank heeft 90 klanten en voorziet daarmee 250 personen van voedsel. Een verdubbeling in aantallen sinds de voedselbank is begonnen in het (tijdelijke) gebouw achter sporthal Aksent (Bachlaan/Klarinetweg). Om het voedsel op te kunnen slaan en in pakketten te verwerken, heeft de organisatie een grotere werkruimte nodig, zo blijkt uit de brief.

Geen tijd

Voedselbank Barendrecht secretaris Ingrid Filius: “We barsten uit onze voegen, qua voorraad en de hoeveelheid mensen die gebruik maken van de voedselbank kunnen we niet meer op verantwoorde wijze bevoorraden. Op lange termijn zal worden gezocht naar een ruimte in het nieuwe, nog te bouwen grondstoffen-verwerkingsgebouw op het Londen. Zolang kunnen we niet wachten! We hebben dringend meer ruimte nodig en iedere keer als we daar om vragen lopen we vast op regeltjes, vergunningen e.d.

Portacabin

De Voedselbank wil graag een muur uit het huidige gebouw breken en er een portacabin tegenaan plaatsen, om zo iets meer ruimte te creëren. Ingrid: “Dat zou enige lucht geven aan ons ruimteprobleem, in ieder geval tijdelijk totdat de plannen van de gemeente gereed zijn en er een nieuw gebouw staat waarin ook wij kunnen intrekken.

De secretaris waarschuwt de raad dat aanhoudend ruimtegebrek het einde van de Voedselbank Barendrecht zou kunnen betekenen: “Hoe blijven we op deze zeer beperkte ruimte nog verantwoord werken? Als we zo doorgaan zijn we gedwongen te stoppen. Het gevolg van stoppen zal dan betekenen voor de Barendrechtse samenleving dat er vele bedelaars op straat te zien zullen zijn en velen ook dakloos rond zullen zwerven. Wilt u, als raad, dit echt laten gebeuren?

Motie

De coalitiepartijen binnen de Barendrechtse gemeenteraad hebben over de problemen van de voedselbank een motie opgesteld die aanstaande dinsdag in de raad zal worden behandeld. In de motie wordt het college verzocht zsm in contact te treden met de Voedselbank Barendrecht en naar een oplossing te zoeken: “(…) ondersteunen bij de indiening van een aanvraag voor een eventueel noodzakelijke omgevingsvergunning voor tijdelijke uitbreiding van de locatie aan de Bachlaan en alle medewerking te verlenen, vanzelfsprekend met in acht name van de wettelijke regels en bouwtechnische voorschriften, aan een spoedige verlening van deze vergunning, zo nodig door (tijdelijke) afwijking van het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

Er wordt ook verzocht gesprekken te gaan voeren over een definitieve oplossing, zoals de huisvesting van de Voedselbank Barendrecht in het nieuw te bouwen afvalaanbiedstation aan de Londen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »