Jongen onder bedreiging van mes van geld beroofd in Park Buitenoord

BARENDRECHT – Een 15-jarige jongen is veroordeeld tot 49 dagen jeugddetentie, met aftrek van voorarrest (19 dagen) en 30 dagen voorwaardelijk, voor een beroving in Park Buitenoord in september vorig jaar. Ook moet de jongen 60 uur werkstraf uitvoeren.

De jongen bedreigde een eveneens 15-jarige jongen met een mes en beroofde hem van €300,-. De rechter acht het bewezen dat hij een mes tegen de borst van het slachtoffer heeft gedrukt en hem tegen de grond heeft gewerkt, vervolgens heeft de verdachte gevraagd om (meer) geld af te geven. Het ten laste gelegde is door de verdachte zelf bekend. Hij is niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten.

€300 al eerder gestolen

De rechter: “De rechtbank slaat acht op de omstandigheid dat het slachtoffer hoogstwaarschijnlijk heeft staan pronken met de € 300,- die hij daarvoor van zijn vader had gestolen, maar dat rechtvaardigt de door de verdachte gepleegde straatroof op geen enkele wijze. Het geweld en de bedreiging die hij heeft toegepast, zijn ernstig. De ervaring leert dat de slachtoffers van dergelijke delicten nog lange tijd de nadelige psychische gevolgen kunnen ondervinden van hetgeen hen is overkomen. 

Moeilijk te verklaren

Een rapport door de Raad voor de Kinderbescherming geeft geen duidelijkheid over waarom de jongen de beroving heeft gepleegd: “Uit het onderzoek komt naar voren dat het leven van de verdachte wordt gekenmerkt door rust, structuur en regelmaat waarbij de ouders goed zicht lijken te hebben op de verdachte. Omdat de Raad op geen enkel domein grote zorgen heeft omtrent de verdachte, is het gepleegde delict moeilijk te verklaren. (…) Ter terechtzitting heeft de jeugdreclassering aangevuld dat het delict moeilijk te rijmen valt met het feit dat de verdachte zich op alle leefgebieden positief ontwikkelt. 

Straf

Het slachtoffer van de beroving heeft €100 al eerder teruggekregen, dit geld was door de politie in beslag genomen bij de dader en terug gegeven aan het slachtoffer. De rechter heeft bepaald dat de andere €200 ook terug zal moeten worden betaald.

De rechter heeft naast de 49 dagen jeugddetentie ook een proeftijd van 2 jaar opgelegd, met als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en (indien nodig) behandeling bij de jeugdreclassering.

Opmerking: De uitspraak door de rechter is al gedaan op 13 december 2018, de uitspraak is vandaag (Vrijdag 1 februari 2019) openbaar gemaakt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »