Politie en gemeente starten campagne tegen fietsendiefstal: "FF vlot, 2e slot"

BARENDRECHT – [Video] “We zien steeds jongere daders. Vorige week hielden we een jongen aan van 9 jaar!”, vertelde een wijkagent van Barendrecht gistermiddag (Donderdag 22 november 2018) bij de lancering van hun anti fietsendiefstalproject. In Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn in nog geen twee jaar tijd ongeveer 1400 fietsen gestolen (waarvan aangifte is gedaan). Politie en gemeentes geven aan het zat te zijn en lanceerden daarom de campagne: FF vlot, 2de slot.

De voorlichtingscampagne loopt voornamelijk via social media: video’s met tips tegen fietsendiefstal worden gedeeld met volgers. Hoofdboodschap van de campagne: Zet je fiets altijd met een tweede (hang)slot op slot én aan een vast object. Dit maakt de fiets minder aantrekkelijk voor (gelegenheids)fietsendieven. Voor de campagne werd o.a. een voorlichtingsvideo opgenomen op Campus Lagewei in Barendrecht (video).

Nieuwe werkwijze

Politie Barendrecht over de fietsendiefstal: “We zien een duidelijke verandering van werkwijze. We komen nauwelijks meer afgezaagde sloten tegen. De meeste fietsendieven gebruiken een soort valse sleutel waarmee ze een slot binnen een paar seconden open krijgen. Het is gewoon te makkelijk. Natuurlijk letten wij op, sporen we op en houden we aan waar we kunnen, maar ook fietseigenaars kunnen helpen. We zien namelijk dat van de gestolen fietsen het merendeel niet met een tweede slot vast staat. En dus zijn ze zo gejat. Met een tweede slot je fiets vast zetten aan de ‘vaste’ wereld maakt een wereld van verschil.

Tweede slot

De gemeente Barendrecht geeft aan dat 60% van de gestolen fietsen niet vast stond met een 2e slot: “Wist u dat Barendrecht een geliefde plek is voor fietsendieven? Reden: we wonen op een mooie plek waar veel gefietst wordt, op mooie en degelijke fietsen. Helaas hebben we hier ook wat minder aandacht voor het op een goede manier op slot zetten van de fietsen. Dit gebeurt vaak even snel met een standaard slot die met de fiets is meegeleverd. Bingo voor de fietsendief, want zo’n ringslot krijgt hij zonder enige moeite razendsnel open. Een gestolen fiets is u uiteraard een doorn in het oog, maar ook van de gemeente en de politie. Daarom de campagne: FF vlot, 2e slot. Geef de fietsendief geen kans. Op diverse plekken in Barendrecht vragen we hier aandacht voor: scholen, winkelcentra en stations. De boodschap is: zet uw fiets vast met een tweede slot aan de vaste wereld, bijvoorbeeld aan een paal. Zo maakt u het de fietsendief in ieder geval erg lastig.

De politie: “Gebruik altijd een tweede of derde slot. En het liefst verschillende sloten. Vaak zijn dieven gespecialiseerd in één slot, meerdere sloten schrikt af en werkt vertragend.

VideoBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »