Burenhulp project: Bewoners Dorpskern zijn Present voor buren Oude Haven

BARENDRECHT – Sinds juni voert woonvereniging Patrimonium Barendrecht groot onderhoud uit aan de appartementen aan de Oude Haven. Veel bewoners van deze woningen zijn op leeftijd en sommigen hebben geen familie om hen te ondersteunen bij voorbereidende werkzaamheden.

Op initiatief van de Bewonersadviseurs Oude Haven, nauw betrokken bij het grootonderhoudsproject, nam Patrimonium contact op met Stichting Present Barendrecht. De vraag was of er samen een oplossing gezocht kon worden voor huurders die tegen problemen aanlopen. Present enthousiasmeert groepen vrijwilligers om dichtbij en op projectbasis iets voor een ander te doen. Het operationeel team van Present zag meteen mogelijkheden om vanuit hun netwerk een grootschalig project van burenhulp te organiseren.

Hulp van buren uit de wijk

Vanuit de overtuiging dat er omwonenden zouden zijn, die gedurende korte tijd hun buren van de Oude Haven wilden helpen met kleine klusjes, zocht Present contact met enkele actieve organisaties in de wijk. Al snel bleek dat leden van Bewonersvereniging Oude Dorpskern Barendrecht, Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht en andere buurtgenoten graag bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en hun buren te helpen.

Present begeleidt en coördineert het proces in nauwe samenwerking met Patrimonium en de uitvoerder. Op die manier komt de inzet van de vrijwilligers terecht bij de mensen die het echt nodig hebben en worden de vrijwilligers tijdig opgeroepen, ingepland en geïnformeerd. Ook zorgt Present voor de juiste gereedschappen om de klusjes uit te voeren.

Reacties van geholpen bewoners zijn positief. Dat geldt ook voor de ervaringen van de vrijwilligers. Voor hen is het fijn te merken dat bewoners hun inzet waarderen. Maar ook maken zij door hun inzet in groepjes van wisselende samenstelling kennis met buurtgenoten die zij eerder nog niet kenden.

Het burenhulp project draagt dus op meerdere manieren bij aan saamhorigheid in de wijk. Dat merkte ook wijk-wethouder Reshma Roopram die onlangs zelf de handen uit de mouwen stak. Dat deed zij samen met o.a. CDA gemeenteraadslid / buurtbewoner Johan Lengkeek en Peter Jongenotter en Wendy Lengkeek van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Mevrouw Roopram: “Het is geweldig om aan deze klusactie mee te doen en prachtig om te zien hoe opgelucht deze mevrouw was met de hulp. Met een kleine moeite maak je iemand anders heel erg blij.

Vrijwilligers

Ook af en toe als vrijwilliger meedoen aan dit burenhulp-project aan de Oude Haven? Dat kan, want de werkzaamheden lopen nog enkele maanden door en vele handen maken licht werk. Aanmelden kan per e-mail via info@presentbarendrecht.nlBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »