BARENDRECHT – In de donkere herfst- en wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen. In deze periode neemt de kans op auto- en woninginbraken, overvallen en straatroven toe. De gemeente Barendrecht en politie zetten daarom het Donkere Dagen Offensief in. Burgemeester Jan van Belzen: “Wij doen er alles aan om een veilig leefklimaat in de wijk te bevorderen. Wij intensiveren in deze maanden onze gezamenlijke inspanningen om overvallen en inbraken tegen te gaan.”

Tijdens het Donkere Dagen Offensief houdt de politie verscherpt toezicht en surveilleert zij intensiever op bepaalde tijdstippen. Zij zet daarbij de Mobiele Camera Unit in om overlast en criminaliteit te voorkomen. Het hennepteam voert in samenwerking met Stedin en de politie extra controles uit in de wijken en op de bedrijventerreinen.

Verscherpt toezicht loont

De politie besteedt veel aandacht aan het voorkomen van woninginbraken. Afgelopen winter hield de politie in Barendrecht 22 verdachten van woninginbraken aan. Ook aankomende winter zijn de agenten in uniform en burgerkleding op straat te vinden, zowel overdag, als ’s avonds en ’s nachts.

Barendrecht op slot

Het Donkere Dagen Offensief richt zich ook op de verkeersveiligheid. Zo worden onder de naam ‘Barendrecht op slot’ scherpere alcohol- en verkeerscontroles op de toe- en uitgangswegen en in de wijken gehouden. Daarnaast worden fietsen gecontroleerd op onder andere verlichting. De burgemeester vindt dat een goede zaak: “Verkeersveiligheid is meer dan het naleven van verkeersregels. In het verkeer zijn wij verantwoordelijk voor ons eigen handelen. Wij moeten oog voor elkaar hebben en rekening houden met de aanwezigheid van anderen.”

Wat kunt u zelf doen?

Van Belzen: “Het is ook belangrijk dat ondernemers en inwoners zich bewust zijn van wat zij zelf kunnen doen om auto- en woninginbraak en straatroof tegen te gaan. Daarom gingen de politie, toezichthouders, vrijwilligers van Buurtpreventie, raadsleden, gemeentelijke beleidsadviseurs en ik – zelf donderdag 31 oktober de huizen langs met flyers. Deze bevatten nuttige en makkelijke tips.”

Horen, zien en melden

Bent u getuige van een verdachte situatie, een misdaad of een ongeluk, bel dan naar 112! Is geen directe actie noodzakelijk maar weet u wel wie de dader is of heeft u andere belangrijke informatie, bel dan naar 0900 8844. Hoe eerder en gedetailleerder u informatie aan de politie verstrekt, hoe groter de kans op een goede afloop is. Noteer daarom bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl

Burgemeester Van Belzen roept inwoners op de overlast en criminaliteit in Barendrecht aan te pakken. “Samen kunnen wij iets betekenen! Mocht u verdachte personen zien in de wijk, schroom niet en bel direct 112.” Dus: dader in de buurt? Bel 112. Dader bekend? Bel 0900 8844. Meld misdaad anoniem, bel: 0800 7000Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »