Blijde kinderogen in Polen dankzij schoenendoosactie 2017 in Barendrecht

BARENDRECHT – De schoenendoosactie 2017 is heel succesvol verlopen. In het weekend van 8-11 december konden 760 dozen worden weggebracht naar Polen. De schoenendozen zijn o.a. gevuld met speelgoed en bruikbare goederen voor kinderen in armoede.

De spullen werden ingezameld in Barendrecht door zes kerken: de Bethelkerk, Carnisse Haven, de Dorpskerk, de Immanuëlkerk, de Maranathakerk, de Triomfatorkerk en twee scholen: De Ark en de Rehobothschool; en ook door PKN-gemeenten van Heerjansdam, Heinenoord en Hendrik-Ido-Ambacht; door de Adriaen Janszkerk, de Pelgrimskerk en De Samaritaan in Rotterdam. Ook hebben heel wat mensen individueel meegedaan en op een van de inleverpunten hun dozen ingeleverd.

Reis

Opnieuw sponsorden Taxi Bakker en AA Lease de actie door een bus beschikbaar te stellen voor de reis. De reis naar Polen werd door twee groepen gemaakt in het weekend van 8-11 december, het weekend waarin zo veel sneeuw viel in ons land. Dat leidde naast files door ongelukken en wegwerkzaamheden tot heel wat vertraging.

Schoenendozen

De twee groepen brachten de dozen weg voor kerkelijke gemeenten in de steden Hrubieszów, Inowrocław, Lódz, Lubawa, Piotrków Trybunalski , Turek en Znin. In twee plaatsen maakten ze bijeenkomsten mee waarin dozen werden uitgereikt aan kinderen die voor een groot deel in nijpende armoede leven.

Schrijnende bestaan

Dit jaar maakte onder andere de directeur van CBS De Ark de reis mee. Haar reactie:

De bus is leeg maar onze hoofden zitten vol gedachten. Buiten zien we een prachtige, witte wereld. Dit vormt echter een tegenstelling met wat we gezien en meegemaakt hebben in Polen. Het schrijnende bestaan van vele kinderen en hun ouders. Beschimmelde muren, kapotte toiletten, ouders die de studie van hun kinderen niet kunnen betalen en de uitzichtloosheid van hun bestaan. Beschaamd stapten we hun woningen binnen en leerden we mensen kennen met hun verhaal. Ondanks bittere en emotionele situaties zijn ze dankbaar voor wat ze wel hebben en met name voor de hulp uit Barendrecht.

We mochten schoenendozen uitdelen aan de kinderen. Als een ware schat werden ze uitgepakt. Wat een dankbaarheid zagen we in de ogen van de kinderen! Een goed gevulde schoenendoos, voor ons een klein gebaar, voor hen van grote betekenis.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »