Cyber Security Keyboard (Flickr: jakerust)

BARENDRECHT – Een laptop met op de harde schijf mogelijk de persoonlijke gegevens (uit 2014) van Barendrechtse inwoners blijkt te zijn gestolen. De data omvat (‘maximaal’) burgerservicenummers, achternamen en initialen, adressen, geboortedata en bij bedrijven KVK en RSIN nummers. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Op 30 november werd overheidsorganisatie SVHW (Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling) geïnformeerd door een leverancier, die onder andere voor SVHW werkzaamheden uitvoert in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), dat van een medewerker van deze leverancier een laptop is gestolen. De gemeente Barendrecht is aangesloten bij SVHW.

Laptop en data gestolen

SVHW: “Mogelijk staan op deze laptop gegevens van inwoners en bedrijven van de gemeenten die aangesloten zijn bij SVHW (…) SVHW kan niet uitsluiten dat onbevoegden de gegevens op de laptop kunnen raadplegen of dat de gegevens zijn vernietigd.” Er is dus ook (nog) niet vast te stellen of de data kan/zal worden misbruikt. SVHW noemt het risico op misbruik in het eigen persbericht ‘klein’, waar dit op wordt gebaseerd is niet duidelijk: was het de dief te doen om de laptop of om de data? Echter, “misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten (…) SVHW adviseert inwoners die een vermoeden hebben van misbruik om dit te melden via (0186) 577 222. Het is verstandig om alert te zijn op onregelmatigheden.“, zo stelt de organisatie.

Vragen

Echt voor Barendrecht (EVB) heeft o.a. vragen gesteld aan het college over de ‘toegankelijkheid’ van de persoonlijke data: in hoeverre en hoe makkelijk de data door cybercriminelen valt te misbruiken is mede afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van encryptie. Wanneer de diefstal plaats vond en waar dat was is vooralsnog eveneens onduidelijk, ook hier zijn vragen over gesteld. Mochten er toch problemen ontstaan met betrekking tot identiteitsfraude, dan wil de EVB weten hoe de gemeente hier (juridisch en financieel) mee om gaat.

Uitgesloten data

Het is niet zeker dat gegevens van SVHW op de laptop stonden.“, aldus SVHW. “Verder zijn geen financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het is dus uitgesloten dat deze gegevens op de laptop stonden.

Foto: Jakerust (CC BY 2.0)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »