Voetbal (Kunstgrasveld BVV Barendrecht, Bongerd)

BARENDRECHT – De afgelopen dagen hebben diverse sportclubs in Barendrecht gereageerd op een uitzending van Zembla. Het programma heeft onderzocht of rubbergranulaat, dat (onder andere) wordt gebruik op kunstgrasvelden, een gezondheidsrisico kan vormen. Rubbergranulaat is fijngemalen (oud) rubber.

Wethouder van der Linden schrijft over de situatie: “De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn (…) Op verzoek van het ministerie van VROM is in 2008 door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van het gebruik van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Het RIVM geeft gemeenten en de KNVB een positief advies over het gebruik van het rubbergranulaat.

Sportvelden in Barendrecht

In Barendrecht wordt op een aantal kunstgrasvelden rubbergranulaat gebruikt, dat voldoet aan het keurmerk van Milieukeur (milieu en gezondheidseisen). Kunstgrasvelden bij hockey (HCB) en korfbal (KV Vitesse) gebruiken geen rubber, hier wordt zand gebruikt. Op sportpark de Bongerd liggen 4 kunstgrasvelden van BVV Barendrecht (velden 1, 7, 8 en 9). Op sportpark Smitshoek heeft VV Smitshoek ook 4 kunstgrasvelden met rubbergranulaat (velden 4, 6, 7 en het boardingveld).

Actie ondernemen

Van der Linden: “In opdracht van de Europese Commissie voert momenteel het European Chemicals Agency een onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. (…) De informatie ontwikkeling omtrent dit onderwerp gaat momenteel zeer snel. Ik volg dit dan ook per dag. Als er eerder dan het Europese onderzoek aanleiding is om actie te ondernemen ga ik hiermee direct aan de slag en zal ik u en andere direct belanghebbenden informeren.

Foto: Archieffoto van het hoofdveld van BVV Barendrecht, de zwarte opspattende korrels betreffen het rubbergranulaat.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »