Turkse broers opgepakt bij grote politieactie Barendrecht

ROTTERDAM – [Video] Het Openbaar Ministerie heeft vandaag (Dinsdag 8 maart 2016) tegen twee van oorsprong Turkse broers gevangenisstraffen van 12 jaar geëist vanwege hun leidende rol in een drugsmultinational. De broers uit Barendrecht runden tot in 2013 de criminele organisatie vanuit een café in Rotterdam–Zuid. Het strafproces wordt deze week voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht.

Tegen vier medeverdachten werden gevangenisstraffen oplopend van 30 maanden tot drie, vijf en negen jaar geeist. Voor een zevende verdachte is vandaag (Dinsdag 8 maart 2016) vrijspraak gevraagd omdat het strafdossier onvoldoende bewijs tegen hem bevatte.

Heroïnetransporten

Het onderzoek begon in 2012 met informatie dat de Turkse broers heroïnetransporten vanuit Turkije naar Nederland organiseerden. Het recherchewerk gaf zicht op een breed palet aan criminele activiteiten. De verdachten staan in dit megaproces ook terecht vanwege cocaïnetransporten, synthetische drugs, hennepkwekerijen, bezit van zware vuurwapens en munitie (foto’s en video), witwassen van crimineel vermogen en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Kelderbox

In een kelderbox van een woning in Rotterdam trof de politie in februari 2013 24 dozen met 226 kilo cocaïne en een contant geldbedrag van meer dan 500.000 euro aan. In april van dat jaar eindigt een transport van twee sporttassen met 60 pakketten cocaïne bij een bedrijf in Essen, waar de drugs in beslag konden worden genomen. De verdachten waren dagenlang driftig op zoek geweest naar de container die via de haven van Antwerpen was binnen gekomen.

Afluisteren

Een reeks bijzondere opsporingsbevoegdheden was noodzakelijk, waaronder het afluisteren van gesprekken in het Rotterdamse café. Alleen zo kon zicht worden gekregen op de criminele handel en wandel van de verdachten. Het café diende als handelskantoor, waar de broers contact- en tussenpersonen ontvingen, hun eigen mensen aanstuurden en in- en uitgaande drugstransporten onder controle hielden. In oktober 2013 werden nog eens twee koffers met 27 kilo cocaïne onderschept op Schiphol.

22 mobiele telefoons

Om uit handen van de opsporingsdiensten te blijven gebruikten de verdachten geraffineerd telefoons en telefoonnummers. Met zogenoemde ‘1 op 1’ lijnen onderhielden de broers contact met een of slechts enkele personen. Bij de doorzoeking van het café trof de politie 22 mobiele telefoons aan, ingeschakeld en voorzien van stroom. Sommige nummers werden bewust weggegooid en de verdachten gebruikten ook wel versleutelde telefoons. Voor zover contacten  niet werden afgeschermd spraken de verdachten in versluierde taal en gebruikten bijnamen en codes.

Winstbejag

Het winstbejag gaf de verdachten dollartekens in de ogen. Zij maakten volgens de officieren van justitie geen onderscheid tussen cocaïne, heroïne en synthetische drugs. De officieren onderstreepten de gretigheid waarmee de drugshandelaren actief waren in een even grootschalige als internationale drugshandel. Gedreven door hebzucht trokken zij zich niets aan van de gevaren en gevolgen van het gebruik van harddrugs.

Zwaar bewapend

Het OM neemt het bovendien hoog op dat de verdachten zich zwaar hadden bewapend. Bij de doorzoeking van hun woningen in oktober 2013 trof de politie geladen revolvers en pistolen aan in ene ouderslaapkamer, een schoenenkast en een keukenla. In een verborgen ruimte in een washok van een woning  werden destijds twee automatische vuurwapens en vijf semiautomatische pistolen aangetroffen. Op de bank in de woonkamer lag onder handbereik van een van de verdachten nog een automatisch pistool.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: Landelijk Parket, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »