Dodenherdenking 2016, Dorpsstraat, Barendrecht

BARENDRECHT – De jaarlijkse 4-mei herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk en publieke herdenking op het Doormanplein gaan dit jaar niet door. De organisatie heeft het programma aan moeten passen vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Voorzitter René Toonen namens Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht: “De inwoners van Barendrecht worden opgeroepen niet naar het Doormanplein te komen. In deze tijd is het onverantwoord samen op het plein te zijn. Wel wil de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht alle Barendrechters oproepen zoveel mogelijk vanaf 18:00 uur de vlag halfstok te hijsen.” De herdenking en de bloemlegging op het Doormanplein zullen zeer kleinschalig doorgang vinden en live worden uitgezonden (later meer info).

Herdenkingen

Op 4 mei zal, net als eerdere jaren, burgemeester Jan van Belzen verschillende monumenten bezoeken en hier bloemen leggen. Ook zullen de oorlogsgraven worden bezocht. De leerlingen en leerkrachten van de Rehobôthschool, de adoptieschool van het graf van Jack Dawson Green, zorgen dat er bloemen liggen. De burgemeester is tijdens deze rondgang slechts vergezeld van de voorzitter van de Stichting, René Toonen.

2 minuten stilte

Om 19:50 uur zal de klok van de Dorpskerk luiden, waarna om 19:58 uur het taptoe signaal klinkt, gevolgd door 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte volgt het Wilhelmus en zal de burgemeester namens alle Barendrechters een krans leggen bij het monument op het Doormanplein.

Inwoners worden nadrukkelijk opgeroepen om, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van corona, niet naar het Doormanplein te komen. BarendrechtNU zal, indien de omstandigheden dit op 4 mei toelaten, live beelden uitzenden vanaf de herdenking en bloemlegging bij het monument aan het Doormanplein. De lokale omroep Exxact Barendrecht zal vanaf 19:00 uur een speciaal herdenkingsprogramma uitzenden met o.a. een toespraak van burgemeester van Belzen en een gedicht van kinderburgemeester Maas van der Graaf.

75 jaar vrijheid

René Toonen: “De Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht had zich de herdenking van 2020 vanzelfsprekend anders voorgesteld. In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren zou ook de herdenking op de dag hieraan voorafgaand iets bijzonders moeten zijn. Er was gezorgd voor een mooi programma met bijzondere sprekers en mooie muzikale bijdragen. Inmiddels is ook de Stichting ingehaald door de actualiteit en kunnen zij voor dit jaar slechts een sobere herdenking aanbieden. Het programma zoals bedacht voor 2020 wordt doorgeschoven naar 2021.

« | »