Muzikaal en geïmproviseerd 'Festival CultuurLocaal' in de Baerne

BARENDRECHT – [Programma] Tijdens de vijfde editie van Festival CultuurLocaal op zaterdag 15 februari gaan leerlingen én docenten van Cultuur Locaal zich op een bijzondere manier bezighouden met ritme in de muziek. Dat doen ze met workshops, repetities en optredens.

Deelname aan de activiteiten en toegang tot het festival is gratis, de aanvang is om 11:00u. De locatie is De Baerne, Buitenlandse Baan 1.

Ritme

Eén van de onderdelen is ritmische improvisatie mét en zonder instrument. Met lettergrepen, woorden én met muziekfragmenten uit Billy Jean en Wanna Be Startin’ Something van Michael Jackson. Coördinator Wim Soeters legt uit: “Bij de klassieke muziekbeoefening wordt vaak gewerkt met genoteerde muziek: wat je kunt lezen en tellen, dat speel je. In de lichte muziek worden vaak nummers ingestudeerd die al bekend zijn bij de leerling. Maar zowel in de klassieke benadering als in de lichte muziek is vaak één aspect onderbelicht: het leren ontdekken van ritmische patronen vanuit je eigen ritmebeleving.

In de workshops wordt er dan ook vanuit die beleving gewerkt en later op de dag toegepast in het MeespeelOrkest en in een speciale ritme’band’. Leerlingen van alle leeftijden en met alle soorten instrumenten kunnen mee doen op deze dag en tijdens de voorbereidende repetities.

Voor de docenten en de leerlingen is dan ook een speciaal werkblad ‘RITME’ ontwikkeld met ritmische spelletjes en voorbeelden. Dit werkblad wordt tijdens de lessen behandeld.

Tijdens het festival zijn er ook optredens van het ensemble STRIJK! onder leiding van Arjan Kik en het concert The Syncopated Clock voor jonge kinderen met Annemarie Rijkée en een groot docentencollectief.

Programma

Het programma voor zaterdag 15 februari ziet er als volgt uit:

  • 11:00 – 11:45u Voorstelling The Syncopated Clock voor kinderen van 1 – 6 jaar
  • 11:45 – 12:30u Pauze
  • 12:30 – 13:00u Generale repetitie STRIJK! (i.o.m. Arjan)
  • 13:00 – 13:45u Workshops 1: Billy Jean en 2: Wanna be startin’ somethin’
  • 14:00 – 15:00u Repetitie in zaal Billy Jean en Wanna be startin’ somethin’
  • 15:15 – 15:45 Uitvoering: Billy Jean, Wanna be startin’ somethin’ en STRIJK!


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »