Politieauto

BARENDRECHT – Vorige week (6-12 juli) vonden er in Barendrecht in totaal vier woninginbraken en drie pogingen plaats. Van de vier woninginbraken waren er drie insluipingen door openstaande ramen en deuren.

Afgelopen zondag werd een 19-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van het plegen van vier (pogingen tot) woninginbraak. Bekijk hier enkele tips van de politie om woninginbraak te voorkomen.

Windsingel

Op de Windsingel liep een inbreker in de vroege avond van 9 juli via een openstaande deur de woning binnen en doorzocht de kasten terwijl de bewoonster thuis was.

Torenvalk

Op de Torenvalk werd in de vroege ochtend van 10 juli ingebroken via een openstaand  slaapkamerraam terwijl de bewoners lagen te slapen. De bewoner werd wakker en zag  een vreemde man in zijn woning. De inbreker vluchtte via het balkon en sprong drie meter naar beneden. De man rende vervolgens weg. Uit de woning zijn de autosleutel en geld weggenomen. Later bleek de auto van de bewoners weg te zijn.

Mahlerstraat

De inbreker die afgelopen zondag 12 juli werd aangehouden heeft vermoedelijk 4 pogingen tot inbraak gepleegd. Bij de vierde poging aan de Mahlerstraat werd de bewoner wakker en betrapte hij de insluiper. De inbreker trok een mes waarna de bewoner de inbreker met een stok heeft geslagen. De inbreker sloeg op de vlucht, maar werd kort hierop alsnog aangehouden. De inbreker kon binnenkomen door naar het balkon op de tweede verdieping te klimmen waar een deur op een kiertje stond.

Burgemeester van Belzen zegt zeer verheugd te zijn dat dankzij oplettende burgers de inbreker op heterdaad is aangehouden: “Ik vind het een goede zaak dat onze burgers alert zijn op inbraak en dat zij meteen contact zoeken met de politie als er een inbreker gesignaleerd wordt. Door de daadkracht van onze burgers kon deze inbreker opgepakt en ingerekend worden.

Schaatsbaan

Diezelfde ochtend vonden drie pogingen tot inbraak plaats waarvan de aangehouden man ook wordt verdacht. Op de Schaatsbaan schrok de bewoner rond 4.15 uur wakker toen het hor van het slaapkamerraam omhoog werd gedaan. De bewoner gilde, waarop de inbreker naar beneden sprong.

Oude Haven

Om 4.30 uur vond een poging plaats aan de Oude Haven. De bewoonster werd wakker van geluid op het balkon en knipte het licht aan. Vervolgens zag ze de inbreker weglopen.

Standerdmolen

Rond 5.00 uur werd een bewoonster van de Standerdmolen wakker van geluid op het dak. Ze zag een man bij het raam van de slaapkamer op de eerste etage staan en gilde. Dat heeft de inbreker waarschijnlijk afgeschrikt want de man ging er vandoor.

Tips

Open deur

Nu we eindelijk weer kunnen genieten van zomerse temperaturen, zwaaien overal de ramen en deuren open. Waakzaamheid is echter geboden. Want gelegenheid maakt de dief. In de zomer struinen kwaadwilligen achterpaden in woonwijken af op zoek naar openstaande ramen en deuren. Soms wordt het hen wel heel gemakkelijk gemaakt. Open achterpoorten, een ladder naast een raam of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur.

Op vakantie

Een ander makkelijk doelwit zijn natuurlijk de huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn. Veel mensen weten inmiddels wel dat het verstandig is om door de buren de post van de mat te laten halen. Maar vraag hen dan ook om deze ergens uit het zicht neer te leggen. Een grote stapel post op tafel laat ook weinig te raden over. Zo zijn er nog een aantal tips:

  • Laat je huis achter met een ‘bewoonde indruk’: geen dichte gordijnen, laat de planten gewoon staan en schakel een tijdschakelaar in, zodat op gezette tijden het licht aanspringt.
  • Vermeld nooit in je voicemail dat je op vakantie bent.
  • Veel mensen zien de vakantie ook als goede gelegenheid om de diepvries te ontdooien. Onverstandig, als de open laden of deur vanaf de straat te zien zijn.

Buren

In plaats van via social media wereldkundig te maken dat je op vakantie bent, benadrukt de politie- expert dat het wel goed is om de buren op de hoogte te stellen. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.

« | »