Politieauto (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – Een 79-jarige vrouw uit Barendrecht is vorige week slachtoffer geworden van een slinkse diefstal van haar waardevolle sieraden: goud, zilver en erfstukken van overleden dierbaren. Twee mannen wisten op donderdag 21 oktober rond 16:30 uur met een smoes haar woning aan de Oude Haven in de oude dorpskern van Barendrecht binnen te komen.

De mannen (signalement) deden zich voor als asbestcontroleurs, iets dat voor de bewoonster geloofwaardig leek na een lange periode van verbouwingswerkzaamheden in de flats aan de Oude Haven. Ze zijn vervolgens de woning van de vrouw in gegaan.

Bestolen

Enkele dagen na het bezoek van de mannen, op zondag, kwam de vrouw erachter dat haar sieradenkistje volledig was leeggeroofd en een fles parfum was meegenomen. De kleindochter van de vrouw: “Natuurlijk gaat het ons niet om de parfum, maar wel om al die voornamelijk gouden sieraden met symbolische waarde. Sieraden van meer dan 100 jaar oud, erfstukken van overleden dierbaren en een zilveren hanger met het haar van haar overleden zoon, mijn oom.

Onderzoek

Er is inmiddels aangifte gedaan van de diefstal. De politie heeft afgelopen week aan de familie laten weten toch een nader onderzoek in te stellen naar de diefstal: Er zijn afgelopen week meer aangiftes gedaan van dergelijke babbeltrucs en diefstallen.

Woningcorporatie Patrimonium, eigenaar van de flats aan de Oude Haven alsook van diverse andere seniorenflats in Barendrecht, waarschuwt hun huurders: “Helaas zijn er weer oplichters actief in Barendrecht.  Laat daarom nooit zomaar iemand binnen, ook al komen ze betrouwbaar over. Patrimonium kondigt altijd van tevoren aan met een brief als medewerkers in uw woning moeten zijn. En onze medewerkers kunnen zich legitimeren. Vraag daar gerust naar. Dat geldt ook voor medewerkers van aannemers die in opdracht van ons werken. Vertrouwt u het niet? Laat de mensen dan niet binnen en neem contact met ons op.

Signalement

De twee mannen worden als volgt omschreven door het slachtoffer: Ze droegen een zwart mondkapje en een zwarte bodywarmer met rood detail aan de achterzijde. Ze hadden beiden donker haar en een ‘Nederlands uiterlijk en accent’. En daarnaast per persoon:

  • Man 1: 45-55 jaar
  • Man 2: 25-30 jaar en opvallend fel blauwe ogen. Hij werd voorgesteld als ‘de stagiair’.

Camerabeelden uit de omgeving met daarop de mogelijke daders kunnen worden aangeleverd aan de Politie. Eventuele andere tips over deze babbeltruc/diefstal kunnen uiteraard ook aan de politie worden doorgegeven.

Geraffineerde diefstal

De kleindochter van de vrouw hoopt dat mensen iets hebben gezien rond het moment van de diefstal (donderdag 21 okt, 16:30 uur): “Ik vraag hier aandacht voor omdat iedere tip kan leiden naar deze schofterige daders die willens en wetens op een hele geraffineerde wijze van een oudere kwetsbare vrouw hebben gestolen. Wie oh wie heeft er die dag iets verdachts gezien of weet waar de sieraden zijn opgedoken/aangeboden? Het kleinste detail kan van betekenis zijn. Heeft u meer informatie, neem dan alsjeblieft contact op met de politie Barendrecht, die inmiddels een onderzoek zijn gestart.

« | »