Burgemeester over vechtpartijen Picknick in 't Park: "Gepast geweld gebruikt om relschoppers uit elkaar te drijven"

BARENDRECHT – Burgemeester van Belzen heeft via een openbare brief de gemeenteraad geïnformeerd over de ongeregeldheden aan het eind van familie evenement Picknick in ‘t Park. Dit gebeurde afgelopen zaterdagavond door een groepje personen. Beveiliging en omstanders sprongen waar mogelijk tussen de vechters.

Het evenement en de inzet van de politie en boa’s zal geëvalueerd worden. Leerpunten worden gedeeld met de betrokken partijen, zodat ook volgend jaar een evenement als Picknick in ‘t park doorgang kan vinden“, aldus van Belzen. Eén van de adviezen is om volgend jaar meer beveiligers in te zetten op het terrein.

Samenwerking

Burgemeester van Belzen benadrukt in de brief dat er sprake is geweest van een goede samenwerking tussen de organisatie en de gemeente/handhavers, ook de politie was hierbij betrokken. De gemeente heeft boa’s van het biketeam ingezet, naast de 7 beveiligers die de organisatie op het terrein aanwezig had. Onderling was de afspraak gemaakt om de-escalerend op te treden. “De sfeer is continue gemonitord“, aldus van Belzen.

Zie ook (+ reactie vd organisatie): FOTO’S + VIDEO: Picknick in ‘t Park 2019 trekt ruim 5.000 bezoekers

Opschalen

Aan het eind van het evenement, rond 22:00 uur, vonden er plots vechtpartijen plaats. “De drankverkoop was toen al gestopt“, aldus van Belzen: “Hierop is direct geanticipeerd door de beveiliging, deze stond erbij en heeft bijstand van de politie gevraagd om 22:15 uur.” De politie is vervolgens in kleine stapjes snel gaan opschalen met het aantal aanwezige agenten: “Dat wil zeggen; niet meer dan nodig politie aanwezig.

Gepast geweld

Van Belzen: “Helaas was er gepast geweld nodig om de relschoppers uit elkaar te drijven en rustig te krijgen. Het aanwezige publiek werd naar de uitgang gedirigeerd. Er zijn geen aanhoudingen verricht en er geen zijn aangiftes gedaan. (…) De leeftijd van de overlastgevers wordt geschat tussen de 40 en 60 jaar.” De leeftijd van de initiële relschoppers op het terrein voor het podium (voor aankomst van de politie) lag rond de 18-28 jaar.

« | »