Directeur van Barendrechts fruitbedrijf op bedrijventerrein Dierenstein aangehouden voor witwassen

BARENDRECHT – In een onderzoek naar onverklaarbaar bezit hebben rechercheurs van de Landelijke Eenheid van de politie afgelopen dinsdag de directeur van een fruitoverslagbedrijf aan de Koopliedenweg in Barendrecht aangehouden.

In zijn woning en in twee bedrijfspanden zijn doorzoekingen geweest. Bij de doorzoekingen zijn auto’s en geld in beslag genomen.

Drugssmokkel

In het onderzoek werken het Landelijk en Functioneel Parket samen. Het Functioneel Parket concentreert zich op de geldstromen rond het fruitoverslagbedrijf in Barendrecht. Dat bedrijf kwam in beeld bij het Landelijk Parket nadat er een paar keer zendingen cocaïne en fruit uit Zuid-Amerika waren onderschept.

De directeur van het bedrijf, een 66-jarige Zwijndrechter, wordt niet verdacht van drugssmokkel, maar er was wel voldoende aanleiding nader te kijken naar de geldstromen rondom het bedrijf. Inmiddels vermoeden politie en OM dat via het bedrijf mogelijk bijna 1,5 miljoen euro is witgewassen.

Geld en auto’s in beslag genomen

Bij de doorzoekingen zijn drie personenauto’s in beslag genomen. Daarnaast is er zo’n 170.000 euro in cash geld gevonden. Dat geld werd door een zogenoemde geldhond gevonden verstopt in een doos in het woonhuis van de man. In het derde pand, het bedrijf in Zwijndrecht, werkte een familielid van de verdachte.

Witwassen

Beide bedrijven worden verdacht van witwassen. Dat is ook waar de man uit Zwijndrecht van verdacht wordt. Ook zijn 51-jarige partner is aangehouden op verdenking van witwassen. Ze zijn donderdag na verhoor weer door de officier van justitie op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar de verdachte geldstromen en het onverklaarbaar bezit van de verdachten wordt voortgezet.

« | »