27 sept: Programma opening Cruyff Court op Campus Lagewei

BARENDRECHT – Een inwoner van Barendrecht heeft bij de politie aangifte gedaan van zware mishandeling (*) tegen een onderhoudsmedewerker die aan het werk was bij het Cruyff Court in Barendrecht. Het voorval vond afgelopen vrijdagmiddag plaats. De gemeente zegt op de hoogte te zijn van het incident en volledige medewerking te verlenen aan het politieonderzoek.

Daarnaast heeft de gemeente de aannemer verzocht om mee te werken aan het onderzoek. Onderhoud aan het Cruyff Court wordt in opdracht van de gemeente gedaan. Een woordvoerder namens de gemeente: “Ook hebben we de aannemer gevraagd geen onderhoud te doen aan speeltuinen met het gebruikte middel, totdat het politieonderzoek is afgerond.

Chemisch middel

Het Cruyff Court werd afgelopen vrijdag door de medewerker behandeld met een, tot dan toe, onbekend chemisch middel. Op dat moment waren er zo’n 10 kinderen op het veld aan het spelen. Een ouder van één van de kinderen sprak de man aan op zijn werkzaamheden: “Ik zat met mijn dochter van 7 te kijken naar mijn zoon van 10 die aan het voetballen was. Toen de man ons passeerde vroeg ik wat hij aan het spuiten was. Hij antwoordde dat het mierenzuur was en dat het niet schadelijk was. Terwijl hij langs liep sloeg het spul helemaal op mijn adem.

Politie

De vrouw is toen direct op Google gaan zoeken om te zien wat voor maatregelen je moet nemen bij het gebruik van mierenzuur: “Ik zag dat het met beschermende kleding, chemie werende handschoenen en een gasmasker moet worden aangebracht en dat het ernstige brandwonden kan veroorzaken en dat inademen erg gevaarlijk is. Er waren ongeveer 10 kinderen aan het voetballen en hij spoot ook gewoon in het doel. Toen ik het had gelezen heb ik mijn zoontje geroepen en ben direct weggegaan.

De bal waarmee werd gevoetbald bleek nat te zijn geworden: “De bal was nat geworden van het spul dat de man in het doel had gespoten en mijn zoontje vroeg: ‘mama is dat spul giftig want mijn handen branden heel erg’.” De vrouw nam de voetbal zelf mee terug naar de auto en kreeg daardoor zelf ook blaren op haar handen.

De politie is op verzoek ter plaatse gekomen om de situatie nader te onderzoeken:  “De politie heeft die man staande gehouden en gezien dat er in zijn bus 70% azijnzuur stond en dat de man werkt in opdracht van de gemeente.” Inmiddels is er door betrokkene aangifte gedaan, de politie voert nader onderzoek uit naar het milieudelict.

Zuren

Mierenzuur/azijnzuur kan bij inhalatie diverse klachten veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid en tijd. Het RIVM over azijnzuur (en mierenzuur): “Azijnzuur werkt irriterend tot bijtend op de ogen, de huid en de luchtwegen. Blootstelling aan azijnzuur kan longontsteking, longoedeem en een astmatische reactie veroorzaken. De verschijnselen hiervan kunnen vertraagd optreden en versterkt worden door lichamelijke inspanning

Opmerking: De foto van het Cruyff Court betreft een archieffoto en niet de betrokkenen uit dit verhaal.

« | »