Meerdere hennepkwekerijen ontdekt en ontmanteld in Barendrecht (Foto: Hennepkwekerij Voordijk Barendrecht)

BARENDRECHT – [Foto’s + Update 27 nov + Update 28 nov] De afgelopen anderhalve week heeft de politie in samenwerking met het team Openbare Orde en Veiligheid (OO&V) Barendrecht al vier hennepkwekerijen ontdekt én ontmanteld in Barendrecht. De verschillende diensten; politie, OO&V en het hennepteam, werken samen in de strijd tegen deze illegale (gevaarlijke) hennepkwekerijen. (Foto: Hennepkwekerij Voordijk, door team OO&V)

Afgelopen dinsdag (19 november) werd er een grote hennepkwekerij met daarin 1500 planten ontmanteld. Deze grote en tevens gevaarlijke kwekerij zat in een bedrijfspand op bedrijventerrein Bijdorp West. In het gebouw is een persoon aangehouden vanwege de hennepkwekerij.

Woensdag (20 november) kwam opnieuw een melding van een opgerolde hennepkwekerij, deze bevond zich aan de Voordijk en is ook direct ontmanteld. In deze kwekerij waren 200 planten en 800 stekken aanwezig.

Gistermiddag was het opnieuw raak, in de derde dag op rij werd er een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld. In een pand aan de Middenbaan, bij het Achterom, werd een kwekerij ontdekt met daarin 576 planten. Ook hier heeft een gespecialiseerde partij de kwekerij ontmanteld, rond zes uur ‘s avonds leek het grootste deel van de kwekerij te zijn ontmanteld.

Het totaal aantal hennepkwekerijen dat ontdekt is in de afgelopen anderhalve week komt hiermee op vier: vorige week, 12 november, werd er al een hennepkwekerij ontdekt op ook weer bedrijventerrein Bijdorp West, in dit pand waren 380 planten aanwezig.

Gevaar van een hennepkwekerij

Naast het feit dat het hebben van een hennepkwekerij illegaal is en je flink in de problemen kan brengen zijn er ook andere gevaren. Dit gevaar bestaat er niet alleen voor de kweker zelf, maar ook als jou buren een kwekerij hebben. Vanwege het veelal illegaal aftappen van stroom wordt er flink geknoeid door de kwekers met elektriciteitskabels. De kabels in de meterkast worden langs de stroommeter gelegd en de meeste bijzondere constructies worden gebruikt om de grote warme lampen van stroom te voorzien. Zoals te zien is op foto’s onder dit artikel kan iedereen begrijpen dat brandgevaar hierdoor op de loer ligt.

Vanwege het omleggen van kabels en andere aparte constructies kan het soms zo erg zijn dat het gebouw dermate veel schade oploopt dat er instortingsgevaar ontstaat, dit was ook het geval bij de ontmantelde hennepkwekerij op bedrijventerrein Bijdorp-West van afgelopen dinsdag 19 november.

Hennepkwekerijen ontdekken

Naast deze directe gevaren heeft een hennepkwekerij in uw omgeving nog een nadeel: stankoverlast. Het voordeel hiervan is dat het relatief makkelijk is om te herkennen dat er een kwekerij in uw omgeving aanwezig is. Andere zaken die opvallend kunnen zijn voor gebouwen met daarin een kwekerij zijn: gordijnen altijd gesloten/geblindeerde ramen, condensvorming op de ramen, plaatselijke stroomstoringen/uitval, bepaald type ‘bezoekers’ op het adres, veel nachtelijke activiteiten. Het is soms mogelijk de kwekerij te horen: de gebruikte apparatuur, zoals ventilatoren, maken veel lawaai waardoor deze (zeker ‘s avonds) goed te horen kunnen zijn.

Hennepkwekerij melden

Denkt u te weten waar zich een hennepkwekerij bevindt? In dat geval kunt u hiervan melding maken bij de politie via telefoonnummer 0800-8844. Voor het anoniem melden kunt u bellen met 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Als u enkel een vermoeden heeft van een hennepkwekerij, dan kunt u dit al melden. Als meerdere mensen dit doen, kan de politie een completer beeld krijgen van de situatie waardoor de politie sneller in actie kan komen.

Alle beetjes informatie die u heeft kunnen de politie verder helpen, hierbij kunt u denken aan: op welke tijdstippen zijn er personen aanwezig in de woning, met wat voor auto(‘s) zijn ze daar (kentekens) en wat komen ze brengen/halen.

Update 27 november

Op 26 november heeft team OO&V Barendrecht laten weten opnieuw een hennepkwekerij te hebben ontdekt. Een locatie en aantal planten is niet bekend, maar de actie was onderdeel van een grote landelijke actie tegen hennepkwekerijen.

Vandaag kwam er opnieuw een kwekerij boven water, aan de Frettenburg is een kwekerij ontdekt en direct ontmanteld in verband met mogelijk brandgevaar.

Update 28 november

In de hennepkwekerij aan de Frettenburg stonen 345 planten. Voor deze kwekerij is nog geen verdachte aangehouden.
Fotograaf: OO&V Barendrecht, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »