Politieauto in het centrum van Barendrecht

BARENDRECHT – De advocaat-generaal (OM) in Den Haag eiste dinsdag een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen een 24-jarige man uit Barendrecht.

Hij wordt ervan verdacht via internet te hebben geprobeerd wapens en explosieven te kopen. De man werd aangehouden nadat een politie informant reageerde op zijn zoekvraag.

Wapens en explosieven

In augustus 2016 worden de Nederlandse opsporingsautoriteiten door hun Australische collega’s geïnformeerd over een persoon die vanuit Nederland op het darknet pogingen doet om wapens en explosieven te kopen. Het zogenaamde darknet is een online netwerk waarop gebruikers anoniem kunnen communiceren en is daarmee aantrekkelijk voor criminele activiteiten. Naar aanleiding van de melding zoekt een politie informant contact met de verdachte om informatie in te winnen. Tijdens een van deze contacten vraagt de verdachte meerdere malen om een levering van handvuurwapens, een shotgun, munitie, een AK-47 en handgranaten. De informant maakt uiteindelijk een afspraak met de verdachte om de gevraagde goederen af te leveren tegen betaling van 300 euro. Op het moment dat verdachte op de afgesproken plaats verschijnt wordt hij aangehouden.

Hoger beroep

In hoger beroep draait het om de vraag of er sprake is geweest van pseudokoop en uitlokking van de verdachte. De verdediging meent dat aan de politie een bevel tot pseudokoop had moeten hebben om tot de afspraak met verdachte over te gaan. Het OM stelt daar tegenover dat hoewel verdachte wellicht de indruk heeft gekregen dat het de bedoeling was om granaten te leveren, dit vanaf de aanvang van het contact voor politie en justitie duidelijk niet het doel was. Om die reden kan er geen sprake zijn van pseudokoop en is er geen noodzaak tot dat bevel.  In de visie van het OM is ook geen sprake geweest van uitlokking. De discussie tussen verdachte en de informant is vastgelegd in het digitale mailverkeer dat tussen beide heeft plaatsgevonden. Daaruit blijkt volgens het OM duidelijk dat de verdachte steeds weer om andere wapens vraagt en gelegenheden om zich terug te trekken aan zich voorbij laat gaan.

10 handgranaten

De advocaat-generaal benadrukte in zijn requisitoir de ernst van de feiten en licht de totstandkoming van de strafeis in hoger beroep nader toe: “Verdachte is op het dark web op zoek gegaan naar wapens. Hij heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht en nooit helderheid willen verschaffen over wat hij met die wapens van plan is geweest. Wat mij daarbij ernstig zorgen baart is dat iemand 10 handgranaten koopt. Een handgranaat is in beginsel niet zo geschikt als een vuurwapen voor iemand die bij voorbeeld een overval wil plegen. Een handgranaat is nu juist uitermate geschikt als je van plan bent om iets of iemand grote schade toe te brengen of wilt ombrengen. Nu verdachte daar geen openheid over heeft willen geven zullen we moeten blijven raden naar wat nu zijn werkelijke plan was. Het dark web is niet zo maar toegankelijk. Je moet daarvoor enige criminele kennis hebben om er op te komen en daar zoekslagen te maken. Dat zegt iets over verdachte. Ik ben dan ook van mening dat de door de rechtbank opgelegde straf te laag is [..].

De rechtbank Rotterdam veroordeelde de Barendrechter in januari 2017 conform eis van de officier van justitie tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De verdachte ging in hoger beroep.

Het hof doet uitspraak op 9 mei.





« | »