Open huis in nieuwe kazerne Brandweer Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] De brandweer van Barendrecht hield vandaag (Zaterdag 28 juni 2014) open huis in hun nieuwe kazerne aan de 2e Barendrechtseweg. Tussen tien uur vanochtend (Zaterdag 28 juni 2014) en vier uur vanmiddag (Zaterdag 28 juni 2014) was iedereen welkom om de nieuwe kazerne van binnen te komen bekijken. Deze kazerne werd eind vorig jaar in gebruik genomen door de vrijwillige brandweerlieden van Barendrecht. De belangstelling voor de nieuwe kazerne was groot, het is gedurende de dag enorm druk geweest op de kazerne.

Activiteiten

Binnen en buiten de kazerne waren diverse activiteiten georganiseerd, waaronder: een kijkje nemen in de brandweerauto’s, zelf een brandweerpak aan, leren reanimeren en het eigenhandig ‘open knippen’ van een auto met een hydraulische schaar. Wie het aandurfde kon een volledig brandweerpak aan doen, inclusief de zuurstoffles en helm/masker op het gezicht. Vervolgens werd deze persoon een ruimte vol rook ingestuurd om te ervaren hoe het is als je een gebouw inloopt welke vol staat wel rook.

Voor de kleintjes was er daarnaast een springkussen in de kazerne geplaatst. In kantine werden informatieve video’s afgespeeld. Hier konden bezoekers zien wat de brandweer van Barendrecht zoal voor taken heeft, want alleen bij branden blussen blijft het zeker niet.

Vlam in de pan

Buiten de kazerne werden er daarnaast demonstraties gegeven over wat er gebeurd als de vlam in de pan slaat. De brandweer legde uit, nadat het publiek een enorme vlam uit de pan omhoog zag komen, dat een kleine hoeveelheid water (350ml) in combinatie met olie in een pan voor een enorme vuurbal kan zorgen. Naast spectaculair was dit voor vele aanwezigen ook een leerzame demonstratie. De vlam reikte meters hoog de lucht in; iets wat in een normale woning tegen het plafond zou slaan.

Jeugdbrandweer

Bij de jeugdbrandweer konden kinderen ervaren hoe lastig het is om een brandweerslang uit te rollen. Hoe makkelijk het er ook uit zag door de ervaren jeugdbrandweer leden; voor velen bleek het netjes uitrollen van een brandweerslang nog erg lastig! Uiteraard kon er daarna ook met water worden gespoten.

Kazerne

Wil je meer informatie over de architectuur en technieken in de nieuwe kazerne? Daar kun je meer over lezen in de volgende artikels: Nieuwe brandweerkazerne Barendrecht officieel geopend en Brandweer Barendrecht gaat naar nieuwe kazerne
Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »