Luchtfoto Heinenoordtunnel, Barendrecht (Foto: Rijkswaterstaat)

BARENDRECHT – In de meivakantie, van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur, is de Heinenoordtunnel voor het eerst dit jaar voor langere tijd, en doordeweeks, in beide rijrichtingen dicht. In de meivakantie bestaan de werkzaamheden onder andere uit vervangen van de stootplaten onder het asfalt bij de in- en uitgangen van de tunnel, aanpassingen afwatering in en buiten de tunnel en voorbereidingen om het middentunnelkanaal te kunnen plaatsen.

Gaat u met de auto de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur. Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichtingtolvrij is. Ook rijdt er een pendelbus tussen station Barendrecht en het busstation in Heinenoord (2 euro per rit tijdens de meivakantie)

Afsluitingen april en mei 2023

De tunnel is afgesloten van:

 • Vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
 • Vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Omleidingen

 • Bij afsluitingen in beide rijrichtingen wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via A17, A16 en A15 en andersom. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16 en andersom.
 • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.

Pendelbussen in de meivakantie

Alle bussen in de Hoeksche Waard rijden frequenter van en naar busstation Heinenoord, daar kunt u overstappen op speciale pendelbussen (actietarief van 2 euro per rit). De bus tussen Hoeksche Waard en bijvoorbeeld Rotterdam is een beter en sneller alternatief voor de auto.

Er komen 3 pendellijnen van en naar busstation Heinenoord:

 • Pendel A naar en van Rotterdam Zuidplein. Hier kunt u overstappen op de metro.
 • Pendel B naar en van Rotterdam Lombardijen. Hier kunt u overstappen op de trein of de tram.
 • Pendel C naar en van Barendrecht station. Hier kunt u overstappen op de trein.

U kunt in- en uitchecken met betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie vindt u op ovpay.nl. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292OV.

Gratis overtocht veerponten voor fietsers tijdens afsluitingen

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel voor de renovatie is de overtocht bij de volgende veerponten gratis:

 • Veerpont tussen Nieuw-Beijerland – Hekelingen is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto’s en voetgangers niet. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.
 • Veerpont Rhoonsveer is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol volgens de normale dienstregeling.
  • Tijdens de afsluitingen van de tunnel van in de meivakantie en augustus vaart er een extra schip dat heen en weer vaart tussen Oud-Beijerland en Rhoon. Dit schip vaart zonder onderbreking tussen 06.00 en 20.00 uur.
 • Veerpont tussen Puttershoek en Zwijndrecht is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tijdens de afsluitingen van de tunnel in de meivakantie en augustus zonder onderbreking van 06.00 uur tot 20.00 uur.

Over de werkzaamheden

De tunnel wordt grondig gerenoveerd. Rijkswaterstaat vervangt alle installaties en alles wat daarbij hoort: “We bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton en vervangen de waterafvoer. Ook conserveren we het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen we de lichtroosters, ledverlichting en het asfalt.

« | »