Gratis OV voor senioren vanaf 2015, niet voor alle minima in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] De gemeenteraad heeft vanavond (Dinsdag 18 november 2014) een raadsvoorstel aangenomen die senioren (gepensioneerden) het recht geeft op gratis openbaar vervoer (OV). Hierdoor kan deze groep Barendrechters vanaf 1 januari 2015 gratis met het OV (bus, tram, metro) reizen in het hele RET gebied, dus ook buiten Barendrecht.

Senioren of minima

Tijdens de vergadering van vanavond (Dinsdag 18 november 2014) was er het raadsvoorstel gratis OV voor senioren, maar daar tegenover stond een initiatiefvoorstel van SGP/CU: gratis OV voor alle Barendrechtse minima. Een groep van ongeveer 1.100 Barendrechters die op of net boven het minimum inkomen zitten.

Het voorstel gratis OV voor minima haalde het niet tijdens de stemming: 10 voor en 19 stemmen tegen. Het raadsvoorstel om gratis OV aan senioren aan te bieden werd wel aangenomen. Het plan is om deze regeling per 1 januari 2015 in te laten gaan. Het gratis OV kost Barendrecht €238.700,-.

Openbaar vervoer

De senioren zullen worden benaderd door de gemeente om ze te wijzen op de mogelijkheid van de gratis ov-kaart. Mensen die gebruik willen maken van dit gratis aanbod zullen wel, met ondersteuning van de RET, een ov-kaart moeten aanvragen indien ze die nog niet hebben. De kaart kost €7,50 en deze komt voor eigen rekening van de gebruiker. De OV-chipkaarten zijn persoonsgebonden om fraude te voorkomen

Reisgebied

De gratis OV-kaart is te gebruiken op de bus-, tram- en metrolijnen van de RET. Naast bijvoorbeeld het centrum van Rotterdam valt ook de buurtbus tussen Barendrecht en Ridderkerk daaronder. Gebruik maken van de kaart  (gratis) is mogelijk in het weekend en op werkdagen na de ochtendspits (dus vanaf 09:00 uur).

Spandoeken

Tijdens de vergadering waren een aantal senioren zelf aanwezig. Het komt niet vaak voor, maar om hun boodschap duidelijk te maken hadden ze twee grote spandoeken tegen de wand in de gemeenteraadszaal gezet met de teksten: “Wij ouderen in Barendrecht willen ook niet vereenzamen. Wij willen ook vrij reizen!!” en “Wij 65+ willen net als in Rotterdam gratis OV-kaart“. De senioren waren na afloop van de vergadering zichtbaar blij met met resultaat.

Een aanvulling/verslag van deze vergadering in tekst en video volgt later deze week.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »