Leerlingen Dalton Lyceum Barendrecht winnen Groot Jongerendebat Rotterdam

BARENDRECHT – [Foto’s] De debaters van Dalton Barendrecht zijn de winnaars van het Groot Jongerendebat Rotterdam 2014 geworden en kregen een fraaie beker door de juryvoorzitter overhandigd.

Dinsdag 16 december vond de finale van het Groot Jongerendebat Rotterdam 2014 plaats in het stadhuis van de gemeente Rotterdam. Aan dit debatevenement voor het voortgezet onderwijs en het mbo namen tien scholen deel.

Debattrainingen

Ter voorbereiding op deze debatten speelden de leerlingen op school met hun klas een politiek spel. Dit spel zorgde dat de leerlingen inzicht kregen in de werkwijze binnen de gemeenteraad en wat er komt kijken bij de vorming van een coalities.

Na het spelen van dit spel mochten drie leerlingen van het Dalton met leerlingen van de andere scholen twee debattrainingen volgen om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de finale.

Dalton Lyceum wint in finale

De leerlingen debatteerden in de finale over: Rotterdamse investeringen in buurthuizen; het dag en nacht open zijn van winkels in het stadscentrum; investeringen in parken, buitenspeelplaatsen en groen; investeringen in integratieprojecten; gratis sport voor kinderen tot 18 jaar.

Voor de finale waren er coalities samengesteld uit teams van twee of drie scholen. In de simulatiedebatten vervulden deze de rollen van burgemeester en wethouders.

Bij elke stelling ging een team (coalitie) in debat met de leerlingen van de andere scholen die de rol van raadsleden vervulden.

Na een vijftal spannende debatrondes volgde het juryoverleg. Burgemeester Aboutaleb kwam hierna nog naar de raadzaal en feliciteerde de debaters van het Dalton met hun overwinning.

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »