Basisschoolleerlingen in Barendrecht krijgen les over water: "Water leeft!"

BARENDRECHT – Meer dan duizend leerlingen van basisscholen in de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk gaan deze maand de kwaliteit van het water in hun leefomgeving onderzoeken. De stichting Milieu Dichterbij verzorgt gastlessen aan de leerlingen in opdracht van het Waterschap Hollandse Delta. Het Waterschap wil de kennis over water bij de jonge generaties vergroten.

De gemeente Barendrecht vindt dit ook belangrijk en betaalt mee aan vier gastlessen om dit mogelijk te maken.

Waterles

Gastdocent Rob van der Drift van de stichting Milieu Dichterbij vertelt in zijn les over het belang van (schoon) water, de waterkringloop en de bedreigingen van water. Daarna gaan de leerlingen naar buiten. De lessen hebben als titel meegekregen ‘Water leeft!’ en dat is wat de leerlingen zelf gaan ontdekken. Verdeeld in groepjes mogen ze met schepnetjes waterdieren uit een nabijgelegen sloot vangen. Met behulp van zoekkaarten kunnen ze nagaan welke diersoorten ze vinden. Op deze manier ontdekken ze dat er heel veel verschillende diersoorten in de sloten leven, zoals waterschorpioenen, staafwantsen en haftenlarven. Ook meten ze de helderheid en zuurgraad van het water. Met deze kennis kunnen ze de waterkwaliteit en de staat van de waterhuishouding te bepalen. Ook wordt uitleg gegeven over wat het waterschap zoal doet.

Kennis opdoen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) concludeerde in maart 2014 dat Nederlanders weinig belangstelling hebben voor waterverontreiniging en amper weten wat nodig is om ons land droog en bewoonbaar te houden. Met deze lessen zullen in elk geval de leerlingen van de basisschool in Barendrecht veel kennis over water in de buurt opdoen.

Foto: Waterlessen voor leerlingen van OBS de Draaimolen



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs



« | »