Video 1969: De sloop van de Barendrechtse brug

BARENDRECHT – [Video] Het is al lang  geleden, maar toch zijn er nog regelmatig foto’s van de brug bij Barendrecht op diverse Facebookpagina`s te zien in de trant van “weet je nog?” Daar komen dan prompt reacties op waaruit blijkt dat velen een soort haat-liefde verhouding met de brug hadden. Peter Pot uit ‘s Gravendeel schreef in 1988 zelfs een boek over de geschiedenis van deze brug over de Oude Maas. De uit 1888 daterende brug was zowel een symbool van het oude Barendrecht als een lastig te nemen obstakel voor iedereen in de regio. Het sterk groeiende weg- en scheepvaartverkeer maakte de bouw van een tunnel noodzakelijk waardoor het plaatsje Heinenoord in plaats van Barendrecht de naamgever werd.

De sloop

Toen de Heinenoordtunnel op 22 juli 1969 geopend werd, is de brug direct voor het verkeer gesloten en startte men met de sloop, zodat twee dagen later al een brugdeel verwijderd . Totaal moest er 2700 ton ijzer en staal worden gedemonteerd en afgevoerd.

Dankzij de heer P. den Boer kunnen we nu nog terug kijken op de sloop van de monumentale brug. Vanuit de Hoeksche Waard heeft hij een groot deel van het sloopproces op film vastgelegd. De originele film is helaas niet meer terug gevonden, maar omdat de heer M. Louter daar ooit een video-kopie van maakte, kon Bas Romeijn deze verder bewerken. Dat was nodig omdat de indertijd gebruikte kopieermethode niet nog zo goed was als tegenwoordig mogelijk is. Voor de gegevens in het toegevoegde commentaar is geput uit het boek van Peter Pot. De door Bas toegevoegde muziek ondersteund de nostalgische sfeer van de videofilm.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »