Terugkijkfilms over de post in Barendrecht

BARENDRECHT – [Video’s] Dit keer publiceerde Bas Romeijn geen oud film-of videomateriaal, maar in plaats daarvan heeft hij nu een door hem in 2014 gemaakte documentaire op zijn website gezet. Het is de film “De geschiedenis van de Post in Barendrecht”.

Vanwege de lengte is de film in 3 delen gesplitst, maar ze zijn alle drie direct te bekijken. Daarmee is in totaal 48 minuten geschiedenis van Barendrecht, gratis in hoge kwaliteit te bekijken.

Post in Barendrecht

Postiljon, entreposte, brievengaarder, telegram, zomaar een paar termen uit het verleden die voorbij komen in de film “De geschiedenis van de Post in Barendrecht”. De uitwisseling van geschreven boodschappen over grote afstanden is in een paar honderd jaar drastisch veranderd. Aan de hand van lokale beelden en feiten laat de maker op een leuke manier die ontwikkeling zien. Het eerste deel van de film vertelt het verhaal vanaf de postkoets tot de sluiting van het postkantoor aan de Binnenlandse Baan. Daarin komen ook enkele anekdotes voorbij.

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw konden oud werknemers zelf hun verhaal vertellen. Daarvoor werden ze geïnterviewd door Alfred Kooijman.

Postman

Oud postman Joop Wiekeraad heeft hiervoor heel veel materiaal uit zijn verzameling aangeleverd en verteld er bij over zijn belevenissen. Een leuk onderdeel is het slapstick filmpje dat de Film en Fotodienst van de Posterijen in 1969 maakte ter gelegenheid van de opening van het kantoor aan de Binnenlandse Baan. Dat filmpje is volledig in de documentaire opgenomen voorzien van passende muziek.

Video’s

Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie« | »