Alle huishoudens in Barendrecht ontvangen deze week een afvalpas voor ondergrondse containers

BARENDRECHT – Met de invoering van het variabel tarief betaalt u voor het aantal keren dat u afval in de ondergrondse restafvalcontainer gooit of het aantal keren dat u uw minicontainer laat legen. Heeft u vanwege een chronische ziekte of medische beperking veel onvermijdbaar medisch afval?

Ter compensatie kunnen deze mensen zich aanmelden voor een speciale regeling, hierdoor zou “u niet meer dan gemiddeld hoeven te betalen voor het aanbieden van dit afval“, aldus de gemeente.

Medische gegevens

U kunt de speciale regeling aanvragen bij SVHW. Wie hiervan gebruik wil maken is echter wel verplicht om een medische verklaring of een factuur van de apotheek aan SVHW te laten zien. U moet ermee akkoord gaan dat SVHW deze persoonlijke medische gegevens mag verwerken “om in aanmerking te komen voor vermindering van afvalstoffenheffing“. Hoe SVHW de medische gegevens verwerkt, wie de gegevens in kan zien en hoelang deze worden opgeslagen, staat niet in het aanvraagformulier of op de website van SVHW.

In het uitvoeringsbesluit van de gemeente (PDF) is vastgelegd dat de gegevens één keer per jaar worden gecontroleerd en één keer per drie jaar ontvangen personen die compensatie krijgen een brief met de vraag of de situatie onveranderd is of niet.

Compensatie

Maakt u gebruik van de verzamelcontainers in de wijk? Tot de 105e ‘klepbeweging’ van de ondergrondse container betaalt u zelf. Voor de 105e tot en met de 208e klepbeweging (104 klepbewegingen) krijgt u compensatie.

Heeft u een minicontainer voor PMD+restafval? Deze wordt dan vaker geleegd en u krijgt compensatie voor de 27e tot en met de 52e lediging (26 ledigingen).

SVHW verrekent de compensatie op uw aanslag gemeentebelastingen van het volgende jaar. Vraagt u dus dit jaar compensatie aan voor 2022? Dan wordt dit verrekend op uw belastingaanslag van 2023.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »