Motorrijder overleden bij aanrijding tussen meerdere voertuigen op de A15

BARENDRECHT – Op woensdag 3 juni 2020 vond op de snelweg A15 bij Barendrecht een ongeval plaats waarbij een slachtoffer kwam te overlijden. De motorrijder, een 51-jarige man uit Arnhem, kon niet op tijd uitwijken voor een ander voertuig en overleed aan zijn verwondingen.

Een 48-jarige man uit Wagenberg is vandaag (Donderdag 18 november 2021) door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur voor het veroorzaken van het ongeval door ‘onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag‘. Ook krijgt de man een volledig voorwaardelijke straf opgelegd: 12 maanden rijontzegging (proeftijd van 2 jaar).

Vrachtwagen en personenauto’s

De 48-jarige beroepschauffeur, met 23-jaar ervaring, reed die dag met zijn vrachtwagen (trekker met oplegger) over de A15 vanuit Ridderkerk richting Barendrecht. Ter hoogte van het Van der Valk Hotel wisselde de vrachtwagen van rijstrook en raakte daarbij een andere auto. Deze auto schoof over meerdere rijstroken waardoor een derde auto moest uitwijken, een motorrijder reed vervolgens achterop deze auto, raakte ernstig gewond en kwam te overlijden.

De rechter rekent het de man aan dat hij niet voorzichtig genoeg is geweest. De chauffeur heeft, zo stelt de rechter, teveel op de linker rijstrook gelet en niet op de rechter rijstrook. Hij wisselde naar de rechter rijstrook toen het ongeval gebeurde. De chauffeur heeft zelf verklaard dat de dodehoekspiegel niet goed af te stellen was en het verkeer aan de linker kant drukker was, waardoor hij meer aandacht had voor die kant. Een latere analyse van de verkeersongevallenanalisten van de politie voegen daaraan toe dat de auto in de dode hoek zwart was en daardoor ook ‘weinig contrasteert met het asfalt‘, waardoor deze moeilijker was te zien voor de chauffeur.

Straf

De rechter: “Voor de nabestaanden van het slachtoffer heeft dit – ook blijkens de voorgelezen verklaring – enorme impact gehad en heeft dit logischerwijs nog steeds. Hoewel dit gevolg nooit de bedoeling is geweest van verdachte, leidt zijn verkeersgedrag ertoe dat dit hem strafrechtelijk wordt aangerekend.

Bij de strafeis heeft de Officier van Justitie al “het geringe kleurcontrast van de auto met het asfalt en daarmee de verminderde zichtbaarheid voor verdachte in strafmatigende zin meegenomen” De rechter gaat hierin mee met de eis van de Officier van Justitie. Ook is rekening gehouden met het beroep van de verdachte (beroepschauffeur), daarom is de rijontzegging van 1 jaar een voorwaardelijke straf geworden met een proeftijd van 2jaar.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »