Ruim 60 nieuwe bomen, maar geen kastanjes, teruggeplaatst langs de Bachlaan

BARENDRECHT – [Foto’s] Drie weken geleden, op 28 oktober, werden alle (kastanje)bomen langs de Bachlaan in Barendrecht gekapt. Een deel van de bomen was ziek (kastanjebloedingsziekte) en moest daarom worden gekapt. Waarom ook alle niet zieke bomen zijn gekapt is nog niet bekend.

Omwonenden waren eind oktober niet direct op de hoogte van de (reden van de) bomenkap en schrokken een dag later van de enorme leegte: Ruim 40 grote (kastanje)bomen waren gekapt en zouden pas op een later moment worden vervangen door nieuwe bomen. GroenLinks Barendrecht stelde 2 weken geleden een aantal vragen aan het college over de bomenkap (reden, communicatie en welke bomen er terugkomen). Deze vragen zijn tot op heden nog niet beantwoord (Update: Een dag later wel).

Nieuwe bomen

Vanochtend is desondanks toch begonnen met het planten van nieuwe bomen. Het gaat in totaal om 62 bomen van 7 verschillende soorten. De kastanjeboom zit hier niet meer tussen. De bomen komen wel op ongeveer dezelfde plekken als waar de gekapte bomen stonden, zowel langs de weg als langs het fietspad.

Zie de foto links onderin de artikelfoto voor het bomenplan van de locatie aan de Bachlaan.

Onderstaande foto’s: Ingezonden: Marco / BarendrechtNU

Update

Wethouder Schaap in antwoord op raadsvragen over de bomenkap: “Bijna 60% van de kastanjes aan de Bachlaan had een onvoldoende tot slechte conditie. Oorzaak was de aantasting door de kastanjebloedingsziekte. Complicerende factor bij deze ziekte is dat de ziekteverschijnselen per boom kunnen verschillen. (…) Vooropgesteld: vanuit veiligheidsoogpunt was het niet noodzakelijk om de kastanjes aan de Bachlaan te kappen. Had ook gekozen kunnen worden om in de toekomst alleen die bomen te kappen die vanuit de inspectie het advies ‘vellen’ krijgen. Probleem is dan wel de herplant. De vervangende bomen staan namelijk niet op dezelfde plaats.

Volledige beantwoording (PDF of afbeeldingen hieronder):

Eerdere foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »