Gemeentehuis Barendrecht

BARENDRECHT – Half mei publiceerde de Volkskrant een artikel over hun onderzoek naar het gebruik van nep-accounts op social media door Nederlandse gemeenten om hiermee inwoners te monitoren (in relatie tot monitoring van demonstraties/rellen). De gemeente Barendrecht deed niet mee in dit onderzoek, maar de SGP/ChristenUnie fractie stelde het college hierover een dag later wel vragen.

Uit de beantwoording vandaag (Maandag 31 mei 2021) door het college blijkt dat de gemeente Barendrecht ook nep-accounts gebruikt om inwoners op social media te kunnen controleren. De gemeente stelt dat dit incidenteel gebeurt en “in overeenstemming met art. 53a van de Participatiewet en jurisprudentie” is. Referenties naar de betreffende jurisprudentie worden niet gegeven.

Onderzoek bijstandsfraude

In verband met de privacy van betrokkenen kan geen inhoudelijke informatie over een dergelijke casus worden gedeeld“, aldus wethouder Schaap over de specifieke casussen die bij de gemeente bekend zijn.

In de Participatiewet staan onder andere de regels voor inwoners die een beroep willen doen op diverse soorten bijstand/uitkeringen. In artikel 53a gaat het specifiek om de middelen van een gemeente (College van B&W) om onderzoek te doen naar iemand zijn (on)mogelijkheden om zelf te kunnen werken, waaronder dus ook de opsporing van mogelijke bijstandsfraude. Het artikel valt onder hoofdstuk 6.2: “Onderzoek, opschorten en herzien“. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet.

Newsroom

Een kleine twee weken geleden heeft het college ook antwoord gegeven op een aantal ingediende vragen door Echt voor Barendrecht (EVB). De partij had vragen gesteld (PDF) over plannen van de gemeente Barendrecht om een ‘Newsroom’ in te richten.

Omdat het idee voor een ‘Newsroom’ nog niet volledig gedefinieerd is (zijn het mensen, middelen en/of software?) stelde EVB hierover onder andere een vraag over het monitoren van inwoners op internet/social media: “Sluit u uit dat u de ‘Newsroom’ gebruikt voor bijvoorbeeld het monitoren van personen die verdacht worden van bijstandsfraude, demonstrerende menigtes of het afvalgedrag van inwoners?” Hierop antwoordde wethouder Schaap: “Ja, dat sluiten we uit.

Door welke gemeentelijke afdeling(en) er dus precies wel gebruik wordt gemaakt van nepaccounts blijft vooralsnog onbekend.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »