World Cleanup Day schoonmaakacties in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] Gisteren (Zaterdag 19 september 2020) vonden er tijdens de World Cleanup Day in Barendrecht op diverse locaties schoonmaakacties plaats. Inwoners zijn hiervoor de straat opgegaan om zwerfafval op te ruimen.

Wethouder Schaap en vader en zoon Winde gingen gisterochtend (Zaterdag 19 september 2020) ook aan de slag om Barendrecht te ontdoen van zwerfvuil. Ze gingen van start op de parkeerplaats langs de Vrijenburgweg, op de geluidswal A15. Het bleek hier echter, tegen verwachtingen in, behoorlijk schoon. Het groepje is daarom direct doorgegaan richting de Carnisser Baan. In de berm langs de autoweg was wel veel afval te vinden.

World Cleanup Day

Deelnemers door heel Nederland konden hun gevonden afval registreren. In totaal werden er 127.211 stuks afval geregisteerd. Hieruit blijkt dat 74% van al het gevonden afval plastic is, 12% was metaal/aluminium, 11% papier en 3% overige materialen.

De organisatie heeft dankzij de registratie ook een beeld van de grootste vervuilers, per merk en per voorwerp: “Voor het tweede jaar op rij staan de blikjes van Red Bull met stip op nummer 1 van producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2. Heineken is gezakt van de tweede naar de vierde plaats en Mc Donald’s staat opnieuw op een beschamende derde plek. De ranglijst van gevonden soorten afval ziet er wel heel anders uit. Blikjes, die met hun plastic laag aan de binnenkant ook bijdragen aan de plasticsoep, zijn gezakt van de eerste naar de derde plaats. De overduidelijke ‘winnaar’ dit jaar is de sigarettenpeuk, die steeg van de zesde naar de eerste plaats.

Zwerfafval

Ook na vandaag (Zondag 20 september 2020) kun je nog een gratis zwerfafvalpakket aanvragen bij de gemeente Barendrecht via onzetoekomstisduurzaam.nl/aanvragen-zwerfafval. Een pakket bestaat uit een tasje met een grijper, veiligheidsvestje, vuilniszakken, handschoenen en een ring. Ga je aan de slag met je school, vereniging, bedrijf of instelling? Meld je zwerfvuilactie dan ook via de site! Voor grotere groepen is er ook een zwerfafvalkist of een aanhanger. In de kist zitten voldoende materialen voor dertig personen, in de aanhanger voor groepen tot vijftig personen. Alle beetjes helpen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »