Eerste uur van eerste koopzondag Barendrecht in beeld

BARENDRECHT – [Foto’s + Video + Update: Middag] Vandaag (Zondag 9 maart 2014) is de eerste officiële koopzondag in Barendrecht, winkels mogen van 12:00 tot 18:00 uur hun deuren openen. De afgelopen maanden is er in de Barendrechtse politiek flinke discussie geweest over of dit wel of niet toegestaan moest worden. Ook inwoners, voor en tegen, waren in stevige discussies verwikkeld geraakt. De rust, economie, vrijheid, religie, gewoonte, drukte, werkgelegenheid of werkdruk; allemaal onderwerpen die voorbij zijn gekomen als voor- of tegenargument van de koopzondag.

Een kleine twee weken geleden ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met een proef voor koopzondagen en vandaag (Zondag 9 maart 2014) is dan de eerste officiële koopzondag (bekijk hier alle koopzondagen voor 2014 in Barendrecht). BarendrechtNU maakte een video van het allereerste uur van de koopzondag bij IKEA Barendrecht, de Carnisse Veste en de Middenbaan. Opvallend was dat zowel bouwmarkten als woonwarenhuizen hun deuren hadden geopend en hier ook belangstelling voor was. Op de Carnisse Veste en de Middenbaan waren het voornamelijk de supermarkten die open waren. Op de Middenbaan was tijdens het eerste uur daarnaast alleen de Kruidvat open. Enkele andere winkels hadden briefjes op de deur waarin ze aangeven bij de volgende koopzondag wel open te zijn.

Op de Carnisse Veste waren naast een rijtje kledingwinkels alleen de supermarkten open. Zowel grote (merk)namen als lokale ondernemers waren hier, in ieder geval tijdens het eerste uur, gesloten. Van grote drukte op de toegangswegen, op alle genoemde locaties, was geen sprake. Op de Portlandse Baan, Kilweg en Carnisser Baan waren geen problemen met de doorstroming van het verkeer (12:00-12:30). Bij de IKEA Barendrecht wordt het inmiddels wel drukker (14:30), maar hier staan uit voorzorg al verkeersregelaars klaar.

Update: Koopzondag-middag

Tegen half vier vanmiddag (Zondag 9 maart 2014) was het overal (iets) drukker in vergelijking met enkele uren eerder. Bij de IKEA was het aanzienlijk drukker. Dit was vooral te zien aan het aantal geparkeerde auto’s, want op de weg was het net als eerder nog erg rustig.

Op de Carnisse Veste was het ook drukker, maar dan voornamelijk met mensen die toch enigszins teleurgesteld moesten aanzien hoeveel winkels er gesloten waren. Op het Havenhoofd waren wel meer mensen die bij de diverse horecagelegenheden zaten.

Op de Middenbaan was het op één plek goed gevuld met mensen, namelijk bij de ijssalon. Er liepen wel constant wat mensen over de Middenbaan, maar die konden niets meer doen dan constateren dat bijna alle winkels dicht waren. Het viel tevens op dat relatief veel mensen de Middenbaan gebruikte als fietspad…

Video: Koopzondag-middag

De mening van Barendrechters

Maakt u zelf gebruik van de koopzondag? Bent u voor- of tegenstander en waarom? Mogen winkels open of moeten ze open? Mogen winkels open blijven als er geen winkelend publiek is? En mogen ze ook open blijven als er juist wel veel publiek is? Is religie een argument tegen de koopzondag? Verstoord winkelen de zondagsrust? Wie bepaalt wat zondagsrust is en wanneer en voor wie dat geldt? Is het ieders vrijheid om zelf te kiezen om te winkelen op zondag? Maken de grote bedrijven de kleine kapot door op zondag open te gaan? Moeten kleine ondernemers beschermd worden tegen de grote namen? Of is het oneerlijk voor de grote om de kleine wel te beschermen? Zouden winkeliers in Barendrecht op iedere zondag open moeten mogen?

Zelf een ervaring of mening delen over deze koopzondag? Gebruik hiervoor het reactieformulier onder dit artikel (inloggen met een Facebook account).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »