Kind van 2,5 jaar in sloot gevallen park Riederhoeve Barendrecht

BARENDRECHT – Op woensdag 26 februari 2014 werd Bart de Ruiter (12 jaar) door burgemeester Van Belzen verwacht in de kamer van burgemeester en wethouders in het gemeentehuis. Iets dat een twaalfjarige jongen niet elke dag meemaakt. Bart ontving een Barendrechts Jeugdlintje en Oorkonde uit handen van de burgemeester. Ook voor Van Belzen was dit een bijzondere dag, het Jeugdlintje is slechts 1 keer eerder uitgereikt. Bart kreeg de gemeentelijke onderscheiding voor zijn moedige gedrag op 10 mei 2013.

Heldendaad

Op vrijdag 10 mei 2013 redde Bart zijn toen 2-jarige neefje van verdrinking. Het jongetje was te water geraakt in een park aan de Riederhoeve. Bart heeft zijn neefje uit het water gehaald en op de kant gelegd. Zijn vader, David de Ruiter, startte de reanimatie voordat de hulpdiensten ter plaatse waren. David de Ruiter: “De wijze waarop de hulpverleners hebben gehandeld en ons hebben opgevangen, is fantastisch. Daar heb ik heel veel respect voor.”

Trots

Burgemeester Van Belzen is trots op Bart. “Bart ging op jonge leeftijd zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Hij is met zijn moedige gedrag een voorbeeld voor vele anderen. Ik hoop dat wat Bart en zijn vader gedaan hebben ervoor mag zorgen dat meer mensen in noodsituaties adequaat handelen. Niet denken, maar doen.” In 2010 ontving Romeo van Nielen het eerste Barendrechtse Jeugdlintje. De toen 18-jarige jongen had met gevaar voor eigen leven een meisje weggetrokken voor een aanstormende trein.

Carnegie Heldenfonds

Barts heldendaad bleef ook landelijk niet onopgemerkt. Hij ontving uit handen van burgemeester Van Belzen een herinneringsgeschenk en een loffelijk getuigschrift namens Stichting Carnegie Heldenfonds.

Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

Ook de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wilde Bart onderscheiden voor zijn moedige gedrag. Hij ontving van de burgemeester namens deze organisatie een getuigschrift en bronzen medaille. Ook David de Rui – ter ontving een bronzen medaille en getuigschrift als erkenning voor zijn moedige en adequate optreden.

Jonge helden voordragen

Het Jeugdlintje is een blijk van waardering en trots aan jongeren tot 25 jaar, die op bewonderenswaardige wijze moed of inzet hebben getoond bij initiatieven met een bijzondere relevantie voor Barendrecht. Het is een zilveren penning met daarin het wapen en de skyline van de gemeente Barendrecht. De penning hangt aan een rood-groen-wit lint.

Iedereen kan een jongere tot 25 jaar voordragen. Het maakt daarbij niet uit of de persoon die wordt voorgedragen of de aanvrager in Barendrecht wonen. De voordracht wordt beoordeeld door de Commissie Gemeentelijke Onderscheidingen. Deze commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders, dat door de raad gemandateerd is een besluit te nemen over het al dan niet toekennen van een onderscheiding. Wie iemand voor wil dragen voor een gemeentelijke onderscheiding, kan een speciaal formulier aanvragen bij de secretaris van de commissie. Neem daarvoor contact op met het bestuurssecretariaat via telefoonnummer 14 0180.

 

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »