Eerste 1.600 van 30.000 containers bezorgd in Barendrecht: Geen GFT cocons op verzoek van wijkbewoners

BARENDRECHT – [Foto’s] Vandaag (Maandag 7 oktober 2019) zijn de eerste 1.600 GFT- en papiercontainers verspreid bij huishoudens in en om het centrum van Barendrecht. Een extern ingehuurd bedrijf heeft de hele dag met 8 vrachtwagentjes rondgereden om de honderden containers af te leveren.

Medewerkers halen de containers uit hun vrachtwagen, zetten de wielen eronder, scannen de digitale chip en lezen zo uit bij wie de container voor de deur moet worden gezet. De containers zijn onderdeel van het nieuwe afvalbeleid. Gemeente Barendrecht: “We starten in Barendrecht in week 45 (eerste week november) met het ophalen van papier. In week 46 zal dan vervolgens eerste lediging van de minicontainer voor GFT plaatsvinden.

30.000 containers

In totaal worden er de komende vier weken 15.000 GFT en 15.000 papiercontainers in Barendrecht geplaatst. Alleen van de wijken Buitenoord en (omgeving) Spieringwater is bekend dat bewoners geen twee containers ontvangen, maar dat er een GFT cocon wordt geplaatst. Ook krijgen inwoners langs de Barendrechtseweg 3 containers, omdat daar niet overal ruimte is om ondergrondse restafvalcontainers aan te bieden.

De gemeente heeft, o.a. tijdens informatieavonden, bekend gemaakt waar je de containers langs de stoep moet gaan aanbieden: op voorgeselecteerde locaties in iedere wijk dien je je container neer te zetten (zogeheten “clusterplaatsen”). De gemeente stelt dat je in principe verplicht bent om hier je container aan te bieden. De wethouder liet vanochtend (Maandag 7 oktober 2019) echter weten dat ze service willen bieden aan inwoners waar mogelijk: zet je de container dus op een andere plek langs de weg waar de vuilniswagen kan komen, dan zal er ook worden geprobeerd om de container te legen. Belangrijk detail hierbij is dat er geen garantie kan worden gegeven dat de container wordt geleegd. Er kan bijvoorbeeld een auto voor staan waardoor legen niet mogelijk is.

Bekijk hier de kaart met “clusterlocaties voor minicontainers” van de gemeente Barendrecht. (Uit navraag is nog niet duidelijk geworden of de kaart incompleet is; sommige wijken hebben weinig tot geen locaties).

Geen GFT cocons

Afgelopen week gaven bewoners van het Middeldijkerplein aan, net als de wijk Buitenoord, GFT cocons in de wijk te willen, in plaats van de containers in de tuin. De wethouder is echter niet van plan om aan deze, of verzoeken van andere wijken, gehoor te geven: De standaard is dat iedereen twee containers krijgt, alleen ruimtelijke beperkingen kunnen een reden zijn om maatwerk te leveren, de wens van wijkbewoners is, zo blijkt uit navraag, nadrukkelijk geen reden om maatwerk te leveren. Als de gemeente het dus over “maatwerk bieden” heeft, gaat het uitsluitend om aanpassingen die  implementatiebeperkingen vanuit de kant van de gemeente moet oplossen (bijv. ruimtegebrek). Het leveren van 2 containers per huishouden is daarin het uitgangspunt.

Zie ook: Afvalcontainer weigeren kan met briefje aan de deur, alternatief voor woningen waar geen ruimte is voor container

Aflevermoment

De afgelopen dagen ontving BarendrechtNU meerdere vragen over wanneer/waar de containers in iedere wijk worden afgeleverd. De gemeente geeft aan dat iedereen inmiddels een brief heeft gehad waar dit in staat. Omdat er toch nog flink wat mensen melden dat ze deze brief (nog) niet hebben gehad, volgt onderaan dit artikel binnenkort een overzicht met de afleverdata van de containers in de komende weken (waarschijnlijk iedere week geüpdatet). De gemeente heeft toegezegd dit overzicht met BarendrechtNU te delen, zodat ook inwoners zonder brief de informatie kunnen lezen.

  • Maandag 7 oktober: Containers afgeleverd in de volgende straten: 1e Barendrechtseweg, Aalwater, Albert Schweitzerstraat, Alkmaardermeer, Amstelmeer, Beugkant, Boerhaavelaan, Cornelis de Mooystraat, De Ruyterstraat, Doormanplein, Dordtsestraatweg, Dorpsstraat, Evertsenstraat, Fuikkant, Grevelingenmeer, Harderwater, Haringwater, Helfrichstraat, IJmeer, IJsselmeer, IJsselstraat, Johannes Wierstraat, Kabbelkant, Kooiwalweg, Kreeftwater, Kuilkant, Lauwersmeer, Leekstermeer, Lekstraat, Maasstraat, Markermeer, Petrus Camperstraat, Piet Heinstraat, Reijerwaardseweg, Scharwater, Scheldestraat, Singel, Spieringwater, Steurwater, Trompstraat, Van der Meulenstraat, Van Foreestlaan, Van Hulststraat, Veluwemeer, Waalstraat, Weerkant, Wester Hordijk, Zalmwater, Zuidlaardermeer, Zwartemeer
  • Dinsdag 8 oktober: Barendrecht Noord en Binnenland
  • Woensdag 9 oktober: Centrum, Centrum en laatste stukje Barendrecht Noord
  • Donderdag 10 oktober: Centrum, Buitengebied, Dorpszicht, Oranjewijk (eerste helft)
  • Vrijdag 11 oktober: Oranjewijk (andere helft), Ter Leede
  • Week 14 t/m 18 oktober: Bijdorp, Paddewei, Nieuweland, Molenvliet, Lagewei, Vrouwenpolder, Buitengebied Zuid (de gemeente heeft op dit moment (nog) geen specifieke dagen per wijk bekendgemaakt)
  • Week 21 t/m 25 oktober: Geen uitrol i.v.m. de vakantie (is al eerder aangekondigd; vooralsnog geen updates over ontvangen vd gemeente)

Overzicht wordt aangevuld zodra de gemeente de verdere data heeft aangeleverd

Artikelfoto: Wethouder Schaap bij de uitlevering van de eerste containers in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »