Gemeentehuis Barendrecht (Gemeentehuisplein, Binnenhof)

BARENDRECHT – Het aantal inentingen in Barendrecht daalt, blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van EVB-raadslid Richard Carlebur. Zowel het aantal DKTP-vaccinaties als het aantal HPV-vaccinaties (tegen baarmoederhalskanker) liep in Barendrecht de afgelopen jaren terug.

De daling is vooral fors bij de HPV-vaccinaties. Die is in Barendrecht tussen 2014 en 2018 van 66% gedaald naar 50,7%. Het landelijk gemiddelde is 45,5%. Wethouder Roopram: “Ondanks de dalende vaccinatiegraad blijft het gemiddelde vaccinatiepercentage voor alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma ruim boven de 90%

Boven landelijk gemiddelde

Richard Carlebur: “Hoewel Barendrecht nog ruim boven het landelijk gemiddelde scoort, is er een duidelijke negatieve trend zichtbaar. Met name hoogopgeleide ouders zijn steeds vaker kritisch over het nut van preventieve prikken, maar om iedereen te beschermen tegen verschillende infectieziekten is het noodzakelijk dat voldoende zuigelingen, kleuters en schoolkinderen worden ingeënt”.

Doordat steeds minder kinderen worden ingeënt verspreidt sinds eind mei mazelen zich in Nederland. Tegen deze potentieel dodelijke kinderziekte kunnen kinderen worden ingeënt. Eerst met 14 maanden en vervolgens op 9-jarige leeftijd. De gemeente Barendrecht is recent een voorlichtingscampagne gestart om het nut van kindervaccinaties beter onder de aandacht te brengen.

Redenen

Wethouder Roopram: “De daling van het percentage is een landelijk beeld en dus niet specifiek voor Barendrecht. Van oudsher laat een beperkt percentage mensen vanuit geloofsovertuiging hun kinderen niet inenten. Andere redenen kunnen zijn: het ontbreken van vertrouwen in de vaccinatie, twijfelen aan het nut van preventief vaccineren of de angst voor het optreden van ernstige bijwerkingen Sommige ouders weigeren alle vaccinaties en anderen laten hun kinderen gedeeltelijk vaccineren. Ouders kunnen worden beïnvloed door onjuiste informatie, die ze bijvoorbeeld vinden op internet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »