Bethelkerk Barendrecht, gezien vanuit Het Kruispunt

BARENDRECHT – Begin dit jaar maakte de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Barendrecht bekend dat ze de Bethelkerk zouden gaan verkopen om op die manier de financiële situatie te verbeteren.

Acht leden van de Protestantse Gemeente (PG) Barendrecht stapten hierop naar het regionale klachteninstituut van de PKN. De leden, bijna allen uit Barendrecht, maakten bezwaar tegen het besluit over de verkoop van de Bethelkerk. De leden zijn afgelopen week in het gelijk gesteld, zo laat één van de bezwaarmakers weten.

Onvoldoende gehoord

Met de uitspraak van het college komt het besluit om de Bethelkerk te verkopen te vervallen. Het college stelt dat de PG Barendrecht onvoldoende heeft aangetoond dat de verkoop vanuit financieel oogpunt nodig is, daarnaast hebben leden onvoldoende de mogelijkheid gehad om kennis te nemen van de plannen en hierop te reageren. Het plan zou volgens hen vrij plotseling en in een zeer laat stadium van de besluitvorming bekend zijn gemaakt aan de leden.

Het kennen van de leden van de gemeente in en het horen van hen over de verkoop (…) zou, wanneer sprake zou zijn geweest van een definitief besluit tot verkoop van de Bethelkerk, naar het oordeel van het college dan ook onvoldoende zijn geweest“, zo valt te lezen in de uitspraak.

Ingezonden bericht van één van de bezwaarmakers:


Protestantse Gemeente Barendrecht teruggefloten, Bethelkerk niet in de verkoop

Het besluit van de Protestantse Gemeente Barendrecht om de Bethelkerk met ingang van 1 januari 2018 in de verkoop te zetten is door het regionale klachteninstituut van de PKN vernietigd in een bezwarenprocedure die verschillende gemeenteleden hadden aangespannen.

Volgens het college ontbreekt een degelijke financiële onderbouwing voor het besluit en zijn de gemeenteleden onvoldoende gekend.

Wel mag de Protestantse Gemeente Barendrecht de gesprekken met de gemeente Barendrecht over overname van het gemeentelijk monument voortzetten maar indien dit zal leiden tot een daadwerkelijk besluit om de kerk te verkopen moet de kerkelijke gemeente eerst gehoord worden en het besluit voldoende financieel worden beargumenteerd .Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »