FNV, IKEA medewerkers en chauffeurs in actie bij IKEA Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] Vanochtend (Maandag 19 december 2016) onthulde FNV-bestuurder Han Busker samen met vrachtwagenchauffeurs en IKEA-medewerkers in Barendrecht “the real IKEA”-vrachtwagen. Han Busker: ‘FNV-leden maken samen een vuist tegen de uitbuiting van buitenlandse chauffeurs die goederen aanleveren die zij in de IKEA-winkels verkopen. Vandaag (Maandag 19 december 2016) laten IKEA-medewerkers en vrachtwagenchauffeurs gezamenlijk van zich horen, deze race naar beneden moet stoppen.

Aansluitend hierop zijn FNV leden richting de ingang van IKEA Barendrecht gegaan om te flyeren. Bezoekers werd gevraagd om de actie te steunen.

IKEA transporteurs

De FNV onderzocht samen met buitenlandse vakbonden (verenigd in de ITF, International Transportworkers Federation) de wegtransporten voor IKEA. De resultaten waren volgens de FNV schrikbarend. ‘Het is zelfs zo erg dat de chauffeurs bij ons in de bosjes moeten poepen’, zegt een IKEA-medewerker en tevens FNV-lid. “Hoewel IKEA op papier een mooi beleid heeft ten aanzien van het behandelen van werknemers in zijn keten, heeft overleg met de Zweedse woongigant geen fundamentele resultaten opgeleverd. De uitbuiting van chauffeurs en concurrentievervalsing gaan op grote schaal door.“, aldus FNV. De vakbond heeft aangegeven aangifte te doen tegen de transporteurs die zich hier schuldig aan maken.

Edwin Atema van FNV-VNB: ‘Wat we bij de IKEA-transporten zien, heeft niks meer te maken met de vrije markt of onduidelijke regels. Het is gewoon sociaal economische criminaliteit. Daar waar IKEA zijn verantwoordelijkheid niet neemt, doen wij dat wel. Er rest ons niets anders dan aangifte te doen tegen de transporteurs. Wij zien IKEA als economisch werkgever die de echte oplossing in handen heeft om de misstanden fundamenteel uit te roeien. Natuurlijk hopen we dat IKEA alsnog actie onderneemt en met ons afspraken wil maken om de zaken duurzaam op te lossen.’

Hoe komt uw Billy bij de winkel?

FNV stelt: “Chauffeurs uit Oost-Europa en zelfs uit Oekraïne, Wit- Rusland en Moldavië leven maanden in hun cabines, soms voor een loon van honderd euro per maand. De chauffeurs rijden niet in Oost-Europa maar in het westen naar de winkels. Hun werkgevers vervalsen verklaringen over loon en vrachtdocumenten om de werkelijkheid te verdoezelen. Er wordt fraude gepleegd met de rij- en rusttijden en bedrijven doen illegale ritten. Alles om te kunnen rijden voor de prijzen die IKEA biedt. Of het nu de Nederlandse plant is in de Zweedse winkel of de Zweedse Billy in de Barendrechtse vestiging: over de goederen hangt de sluier van sociaal economische criminaliteit.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »