Vrijwilligers Buurtpreventie Barendrecht

BARENDRECHT – Een verdachte situatie in de wijk? Inwoners van Barendrecht kunnen dit voortaan niet alleen bij de politie, maar ook via WhatsApp aan Team Buurtpreventie melden. Aanmelden voor één van deze WhatsApp-groepen die hier speciaal voor zijn opgezet kan via een online formulier. Na aanmelding voegt een beheerder van Team Buurtpreventie deze persoon toe aan de WhatsApp-groep van zijn of haar eigen buurt, dit gebeurt op basis van de postcode. Zo is bij elk bericht duidelijk in welke wijk en straat de melder woont.

Komt er een WhatsApp-melding binnen bij het Team Buurtpreventie, dan kijken zij of er op dat moment een groepje vrijwilligers naar de plek van de melding kan gaan om, in herkenbare kleding van Buurtpreventie, een kijkje te nemen. Ook kunnen zij het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Barendrecht op de hoogte brengen van de melding. Maak bij verdachte situaties ook altijd eerst melding bij de politie.

Buurtpreventie

Recent heeft Buurtpreventie Barendrecht met een groepje vrijwilligers geholpen om een verdachte aan te houden na een bedreiging in een woning aan de Reling. Ook worden er regelmatig gestolen/gedumpte fietsen gevonden en overgedragen aan de Politie. Het motto is: horen, zien en melden. Waar mogelijk handelen Buurtpreventie vrijwilligers zelf, maar in veel gevallen is het ook vooral gezamenlijk toezicht houden: zien en gezien worden. Buurtpreventie deelnemers rijden hiervoor vaak in koppels rond door Barendrecht, op de fiets, met de auto, scooter of gewoon te voet. Op dit moment zijn er 10 leden die zich op deze wijze actief inzetten voor de veiligheid in Barendrecht. Daarnaast zijn er tijdens veel diensten ook personen actief via KUVA. Dit bedrijf biedt beveiligingsopleidingen aan en op deze manier wordt er getraind voor de rol van toezichthouder.

Samen voor veiligheid

Team Buurtpreventie werkt samen met WhatsApp Buurtpreventie om deze nieuwe mogelijkheid aan te kunnen bieden in Barendrecht. Wilt u meer doen voor de veiligheid van uw eigen wijk? Team Buurtpreventie Barendrecht is altijd op zoek naar uitbreiding: Barendrechters die, samen met andere vrijwilligers, zichtbaar door de eigen wijk willen lopen en daarbij willen letten op verdachte of gevaarlijke situaties. Zo wordt er samengewerkt aan een veiliger Barendrecht (informatie en aanmelden).

Politie

Bij een verdachte situatie dient er uiteraard altijd eerst melding te worden gemaakt bij de politie. In spoedgevallen mag dit ook via 112: “De politie vraagt u om verdachte situaties te melden. Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen“, aldus een woordvoerder van de Politie.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »