Plan opvang vluchtelingen aan de Talmaweg blijkt nog niet definitief

BARENDRECHT – Bewoners die rond Talmaweg 107 wonen waren vanavond (Donderdag 21 april 2016) welkom op de informatieavond over de opvang van vluchtelingen met een verblijfsstatus in het pand aan de Talmaweg 107. De 31 direct omwonenden van dit gebouw werden vorige week per brief geïnformeerd over het plan van de gemeente om hier vluchtelingen op te vangen. (Woont u in de buurt? Klik hier)

Het kwam vanavond (Donderdag 21 april 2016) tijdens de informatieavond voor velen van hen als een verrassing dat het plan nog niet definitief blijkt te zijn. Cruciaal detail hierin is dat het betreffende gebouw, Talmaweg 107, momenteel in de verkoop staat. Behalve Villex, die de ruimtes voor de opvang zou realiseren, kan iedereen het gebouw kopen. Mocht Villex het pand niet bemachtigen, dan komt dit opvangplan van de gemeente direct tot een einde.

Informatieavond

Diverse organisaties, waaronder Villex en Vluchtelingenwerk, waren vanavond (Donderdag 21 april 2016) aanwezig om met uitgenodigde omwonenden in gesprek te gaan. Ambtenaren vanuit de gemeente, burgemeester van Belzen (veiligheid) en wethouder van der Linden (vluchtelingenopvang) waren ook aanwezig.

Een veelgehoorde klacht van aanwezigen was de manier van informeren door de gemeente. Het aantal uitgenodigde personen voor de informatieavond was volgens aanwezigen te laag. Wethouder van der Linden gaf aan dat het achteraf gezien mogelijk was geweest om meer mensen uit te nodigen. De sfeer was rustig en het aantal aanwezige omwonenden was relatief gezien laag (veel personen vanuit de gemeente/stichtingen/vluchtelingenwerk/etc). De aanwezigen hebben tijdens de anderhalf uur durende avond zorgen en vragen kunnen bespreken. De bewoonster vroeg de wethouder nadrukkelijk om vooral “open en eerlijk” te (blijven) communiceren.

Geen sprake van ongeregeldheden

In lijn met de verwachting van de burgemeester en wethouder was er geen sprake van ongeregeldheden, ondanks dat er vanuit de politie rekening moest worden gehouden met het ‘worst-case scenario’. Naast een beveiliger voor de ingang was de politie zelf aanwezig, maar zij waren in eerste instantie net als de gemeente aanwezig in de rol van aanspreekpunt voor omwonenden.

Omwonenden

Bent u een omwonenden en/of woont u aan de Talmaweg? Laat dan aan BarendrechtNU weten hoe u over de plannen denkt: staat u er positief of negatief tegenover en wat zijn de mogelijke kansen of bezwaren die u ziet? BarendrechtNU hoort graag van u. Niet alle (directe) omwonenden waren vanavond (Donderdag 21 april 2016) aanwezig of welkom op de informatieavond. Mocht u uw mening alsnog kwijt willen, dan horen wij graag van u (klik hier).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »