Logo Gemeente Barendrecht

BARENDRECHT – Op dit moment is er in Nederland voldoende capaciteit om aan de vraag naar kortdurende noodopvang voor vluchtelingen te voldoen. Eind vorige week werden diverse gemeenten in de regio, waaronder Barendrecht, door de veiligheidsregio benaderd voor kortdurende noodopvang. De respons was zodanig, dat opvang in Barendrecht op dit moment (nog) niet nodig is. Het aanbod is nog steeds groter dan de vraag.
De standaard crisisdraaiboeken van de gemeente voorzien onder andere in grootschalige tijdelijke opvang, bijvoorbeeld in sporthallen.

Noodopvang

Wethouder Lennart van der Linden van Vluchtelingenbeleid: “Als er een aanvraag voor kortdurende noodopvang komt, zijn we bereid en in staat om daar als Barendrecht een steentje aan bij te dragen. Locaties die aan de eisen voldoen, zoals bijvoorbeeld een sporthal, kunnen daarvoor worden ingezet.

De afgelopen dagen leek zo’n scenario even aan de orde. Er was acuut ruimte nodig, tot asielzoekerscentra elders in Nederland gereed zouden zijn. Rotterdam (Erasmushal), Maassluis en veel andere gemeenten hebben daar direct gehoor aan gegeven, waardoor er inmiddels voldoende locaties beschikbaar zijn.

Zorgvuldig communiceren

Hoewel een beroep op de gemeente Barendrecht daardoor dus voorlopig niet aan de orde is, ligt er wel een goed draaiboek klaar. Van der Linden: “Mocht zo’n situatie wel aan de orde komen, dan ga ik ervan uit dat onze inwoners begrip tonen voor noodopvang. We zullen er in dat geval alles aan doen om de tijdelijke opvang in goede banen te leiden en uiteraard zorgvuldig communiceren met onze inwoners. Hulp vanuit de samenleving is in dat geval uiteraard zeer welkom.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »