14 en 15 mei: Kanotochten door de natuur vanaf De Kleine Duiker in Barendrecht

BARENDRECHT – Op donderdag 14 mei en vrijdag 15 mei organiseert ARK Natuurontwikkeling twee stoere kanodagtochten langs de Blauwe Verbinding in klimaatbuffer IJsselmonde; een spannende manier om op een andere manier naar het landschap te kijken en iets te horen over het belang van een klimaatbuffer op het Eiland IJsselmonde.

Klimaatbuffer IJsselmonde en de Blauwe Verbinding

Een aantal jaar geleden hebben ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds, samen met diverse partners, een start gemaakt met de realisatie van een natuurlijke zoetwaterbuffer op IJsselmonde: klimaatbuffer IJsselmonde. Klimaatbuffers zijn gebieden waar in natte tijden water langer kan worden vastgehouden, gebufferd dus. Dit water kan dan in tijden van droogte worden gebruikt. Het is belangrijk dat in de toekomst het eiland IJsselmonde niet alleen afhankelijk is van het water uit de Oude en Nieuwe Maas, maar haar eigen schone water op voorraad heeft. Verzilting treedt steeds vaker op in de Maas, en dat water is dan niet meer bruikbaar voor bijvoorbeeld landbouwdoeleinden. De Blauwe Verbinding vormt de spil van klimaatbuffer IJsselmonde.

Langs de Blauwe Verbinding liggen twee voorbeeldgebieden: de Koedood en de Zuidpolder. In beide gebieden is nu al te zien wat de resultaten zijn. Een groot aantal soorten planten, vogels en insecten bevolkt de jonge natuurgebieden. Langs de Koedood leeft gedurende het hele jaar een kudde Schotse hooglanders die in hoge mate bijdraagt aan de (om)vorming van het landschap. Beide gebieden zijn vrij toegankelijk en dus ook met een kano te bezoeken.

Instructie

De kanodagtochten starten met een korte peddelinstructie. Er wordt gebruik gemaakt van 3-persoons Canadese kano’s. Nadat iedereen een zwemvest heeft aangetrokken, worden de kano’s te water gelaten en peddelen de deelnemers onder leiding van een gids de Zuidpolder door. Via een tussenstop (overdraging) loopt het traject in de Koedood over. Op de kop van de Koedood picknicken we in het veld en kunnen onze spieren even uitrusten. Het landschap hier aan de Koedood verschilt enorm met dat van de Zuidpolder. De terugtocht voert via de Koedoodseplas en de Gaatkensplas terug naar de Zuidpolder. Onderweg wordt regelmatig verteld over de natuur die we zien, maar ook over natuurlijke processen en de samenhang hierin.

Stoere Try-Out

Deze dagtochten zijn een try-out. Er zitten een aantal onhandige obstakels in de route. Het schone water kan op deze plaatsen wel doorstromen, maar voor kano’s zijn niet alle doorgangen geschikt. Dit zijn plekken waar kano’s moeten worden overgedragen. Dat houdt in dat er tegen de soms steile oeverkant uit de kano moet worden geklommen, de kano uit het water moet worden getrokken, een stukje met de kano moet worden gesjouwd en vervolgens aan de andere kant de kano weer in het water moet worden gelegd. Er wordt dan ook verwacht dat deelnemers over een goede conditie beschikken. Dit zijn stoere tochten, maar wél met veel avontuur, natuur en pret!

Aanmelden

De kanodagtochten starten om 10.00 uur bij Kinderboerderij De Kleine Duiker, 3e Barendrechtseweg 511, 2991 SH  Barendrecht en duren tot een uur of vier. Let op: van deze eindtijd kan worden afgeweken (vroeger of later).

Een zwemdiploma is verplicht. De kosten bedragen 20,- euro per persoon inclusief lunch (picknick in het veld). Aanmelden voor de tocht op donderdag 14 mei bij Ineke van Dort: 06 20 44 98 75, Ineke.vandort@ark.eu. Aanmelden voor de tocht op vrijdag 15 mei bij Paul Grootenboer: 06 20 44 70 78, paul.grootenboer@ark.euBekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »