BARENDRECHT – In D’Ouwe School, het pand van de Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150a, is vanaf 5 mei een expositie te bezichtigen over de viering van de Bevrijding van Nederland in 1945.

Aan de hand van een selectie foto’s, prenten, documenten en voorwerpen wordt een beeld geschetst van het begin en het einde van de oorlog in Nederland en in het bijzonder in Barendrecht. Ook zijn er klankbeelden te beluisteren met liedjes en muziek uit de veertiger jaren en zijn er nieuwsberichten uit te oorlogstijd. Berichten die destijds stiekem beluisterd konden worden via Radio Oranje. Verder zijn er diverse militaire uniformen en uitrustingsstukken te zien die onder andere werden gebruikt bij de “Erewacht” van de toenmalige Koningin Wilhelmina.

Bij de entree van D’Ouwe School zal men “verwelkomd” worden door “Trees” met haar Canadees. In de naoorlogse tijd een begrip voor iedereen. Een bijzonder plaats is er voor een originele “Jeep”, een legervoertuig uit de jaren 1940-1945. De nummers op de motorkap komen overeen met de nummers op oude foto’s en is dit de eerste “Jeep” die op 7 mei 1945 Barendrecht binnenreed. Deze voertuigen werden voor diverse services ingezet door het Amerikaanse leger. Ook is er een “Harley Davidson” motorfiets van het Canadese leger en een originele zogenaamde “Parafiets”, een opvouwbare fiets die door parachutisten werd meegenomen, te zien.

Opening

De tentoonstelling zal op dinsdag 5 mei om 13.00 uur worden geopend door Jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, een zoon van de toenmalige burgemeester van Barendrecht. Het museum zal dan geopend zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Jhr. Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland schreef ons zich mede door een foto en uit verhalen te herinneren hoe mooi de entree was in open auto van de landbouwer dhr. S. Bergeijk aan de Ziedewijdsedijk op 12 mei 1945 in Barendrecht. Hij had zijn auto, een groene mooie Buick, uit handen van de bezetter weten te houden. Het was een ware intocht met een eregroep van Binnenlandse Strijdkrachten en muziek. “Ik geloof dat de groep zich op de grens met Heerjansdam formeerde om Barendrecht in te trekken, maar zeker weten doe ik dat niet”. De burgemeester had van de Duitsers nog een speciale straf op gelegd gekregen: Een verbod om nog eens in Barendrecht te komen.“ Hij was nadat hij was opgepakt na zijn ontslag als burgemeester wegens belediging van Hitler verbannen uit zijn vroegere ambtsgemeente”. Het heeft heel veel moeite gekost om vrij te komen. “De ondergrondse was onmiddellijk na zijn arrestatie in actie gekomen en een vrouwelijke koerier uit Heerjansdam had het plan om, samen met de ondergrondse in de Achterhoek, mijn vader te bevrijden”. “Mijn moeder echter vreesde vergeldingen en slachtoffers onder de ondergrondse en wist de actie te voorkomen”. ”Zelf heeft zij zich toen op de zaak geworpen en zo sterk gepleit bij de Be-auftragte in Den Haag ( door haar internationale ervaring sprak zij vloeiend Duits) dat ze mijn vader vrij kreeg maar daarbij de eis dat hij zich nimmer meer in Barendrecht mocht vertonen”. ”Na het ontslag van mijn vader is het gezin uitgeweken naar de Achterhoek (Laag Keppel) en begin april zijn we daar bevrijd met hevige beschietingen van de Duits stellingen.” “Mijn vader vertoefde vaak in Den Haag, omdat daar via Radio Oranje en ook via andere wegen de geheime oproepen plaats vonden om je als burgemeester naar de omgeving van je vroegere gemeente te begeven.” Tot zover mijn stukje “gedachtestroom”. Aldus Jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland.

Bevrijdingsdag

De tentoonstelling is op Bevrijdingsdag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur en is daarna ook te bezichtigen op de zaterdagen 9, 16 en 23 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis en bezoek voor scholen- groepen of op doordeweekse dagen kan altijd op afspraak.

Graag tot ziens bij de Historische Vereniging Barendrecht Dorpsstraat 150a Barendrecht



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen



« | »