300 Thalys reizigers gestrand in spoortunnel Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Update] Rond half zeven vanavond (Donderdag 5 maart 2015) is de Thalys van Parijs naar Amsterdam gestrand in Barendrecht. Door problemen met de bovenleiding kwam de trein tot stilstand op het HSL traject in de spoortunnel van Barendrecht.

We are in the middle of nowhere” was een veelgehoorde kreet onder de gestrande reizigers.

2,5 uur wachten

De reizigers moesten ruim 2 uur wachten voordat ze werden geëvacueerd. Personeel van ProRail heeft met behulp van hun materieel de reizigers uit de tunnel gehaald. Reizigers kwamen hierdoor direct terecht bij de bushaltes van station Barendrecht. Hier vandaan vertrokken bussen naar Rotterdam Centraal en Amsterdam Schiphol. Enkele tientallen reizigers vervolgden hun reis door de sprinter te nemen.

Even na negen uur vertrok de laatste bus richting Amsterdam. Op datzelfde moment vertrok de sprinter naar Rotterdam Centraal. ProRail personeel is nog aanwezig om het probleem met de bovenleiding op te lossen.

Alarmering

Waarom het precies zo lang heeft moeten duren is niet bekend, maar ProRail personeel klaagde onderling over een moeizame alarmering voor dit incident.

Update: Trein weggesleept

Rond tien uur vanavond (Donderdag 5 maart 2015) is de Thalys de tunnel uitgesleept door een diesellocomotief.

Update (6 maart): Vragen EVB

Echt Voor Barendrecht (EVB) heeft vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder over de gestrande trein. Kees Takken van EVB vraagt de wethouder waarom de reizigers zo lang hebben moeten wachten op de evacuatie en wat het treinpersoneel zelf heeft ondernomen.

De klachten van het aanwezige ProRail personeel die door BarendrechtNU werden gehoord zijn eveneens opgenomen in de vragen om duidelijk te krijgen of deze alarmeringsproblemen invloed hebben gehad op de langzame hulpverlening. Medewerkers spraken onder andere over dat de prioriteit van het incident onduidelijk was. Een enkeling zei toch “wel gewoon met PRIO 1 te hebben gereden” zonder te weten of dit mocht.

Foto’s door reizigers
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »