Vier gewonden en enorme schade door windhoos in Ter Leede

BARENDRECHT – [Foto’s] Vannacht (Donderdag 21 oktober 2021) zijn door een storm (windhoos) in de wijk Ter Leede in Barendrecht vier mensen gewond geraakt. Eén man is vanwege zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, drie anderen zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel.

Rond kwart over twee vannacht (Donderdag 21 oktober 2021) kregen de hulpdiensten meldingen van stormschade en gewonden aan de Lisweede en Thurleede in Barendrecht. Een harde storm heeft veel schade veroorzaakt aan woningen, tuinen en auto’s.

Ravage

Zowel de Lisweede als Thurleede lagen vannacht (Donderdag 21 oktober 2021) na de storm bezaaid met losgewaaide spullen, zowel op straat als in de (achter)tuinen van de woningen: Dakpannen, (houten) schuurtjes, stukken rolluik, hekjes, tuinmeubilair, afgebroken bomen en takken. De brandweer heeft met meerdere hoogwerkers de daken geïnspecteerd en de situatie veilig proberen te stellen. Tientallen hulpverleners zijn in actie gekomen in de wijk.

Aan de Thurleede zijn een drietal geparkeerde auto’s door de wind de weg opgeduwd. Deze, maar ook een groot aantal andere voertuigen, raakte daarbij ernstig beschadigd. In de omliggende straten zijn nog een flink aantal auto’s beschadigd geraakt door rondvliegend puin en bomen die tegen de auto zijn gewaaid, of takken die de ruiten hebben beschadigd.

In de achtertuinen van zo’n 6 woningen aan de Lisweede en Thurleede is het ook een enorme ravage: Tuinhuisjes, schuttingen en een grote trampoline zijn omver geblazen. Aan de Sluisleede zijn voornamelijk ramen losgewaaid op de 2e verdieping.

Rondvliegend puin

Meerdere woningen zijn niet alleen ernstig beschadigd aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Rondvliegende dakpannen zijn bij meerdere woningen door de ruiten naar binnen gekomen. Huiskamers en slaapkamers liggen bezaaid met rommel. Zo ging in één woning het raam van de kinderslaapkamer aan diggelen door rondvliegend puin: Het kind lag in een bed vol met glasscherven. Het kind is ongedeerd. Ondertussen bleek ook het raam van de woonkamer aan diggelen te zijn gegaan.

Het incident werd om tien voor drie vannacht (Donderdag 21 oktober 2021) opgeschaald naar ‘GRIP 1’: Dit is een gecoördineerde inzet van alle hulpdiensten. De Middeldijk werd thv de Thurleede afgesloten zodat de hulpdiensten de hulpverlening vanaf hier konden coördineren. Om 05:00 uur werd de GRIP1 situatie beëindigd. Hulpdiensten en de gemeente zullen nog wel aanwezig blijven om schade te gaan herstellen.

Stormschades

Ook in de naastgelegen wijk Buitenoord werden stormschades gemeld. Aan de boeier waaide een boom over de weg en aan de Logger raakte de gevel van een woning beschadigd door een stormschade. Een boom viel hier op/tegen een geparkeerd bestelbusje. (Heeft u meer info/tips? Tip BarendrechtNU / Foto’s insturen).

Bewoners via Facebook over de schade in de wijk Buitenoord: Astrid: “We werden in buitenoord wakker van het scheuren van bomen. Kwamen we later pas achter toen men begon te zagen. We dachten eerst dat het de wind zelf was. Er liggen 3 bomen plat om ons heen, voor zover ik van binnen in het donker kan zien, waarvan 2 op hoofdwegen.” En Barbara: “Ook hier in Buitenoord veel schade. Dikke bomen als saté prikkers door midden gespleten en omgevallen. Daken van schuren liggen 4 huizen verder. En veel dakpanschade. Brandweer en politie is vanaf 03.00 uur al bezig om puin te ruimen.

Foto’s o.a. via: Ferry, Giel, Jerry, Dennis, BarendrechtNU
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »