41-jarige man aangehouden in Barendrecht: Verdacht van betrokkenheid bij cocaïneboot

BARENDRECHT – De politie heeft dinsdag in Barendrecht een 41-jarige man uit Winschoten aangehouden. In de gemeente Oldambt werd een 45-jarige inwoner uit die gemeente aangehouden.

De twee worden verdacht van de in-, uit- en doorvoer van ruim 1200 kilo cocaïne met een straatwaarde van zeker 30 miljoen euro. De douane en politie onderschepten die partij verdovende middelen op 15 januari op een gestrande boot, ‘de Zeeland’, in Cadzand. De rechter-commissaris heeft vandaag (Vrijdag 11 maart 2016) besloten dat beide verdachten nog tenminste twee weken vast blijven zitten.

Huiszoeking

Afgelopen dinsdag heeft de politie in het kader van het onderzoek woningen in Barendrecht, Oldambt en Rotterdam doorzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen, zoals laptops, telefoons, USB-sticks, bankpassen en administratie. In Barendrecht troffen politiemedewerkers bovendien een luchtpistool aan. In Oldambt werden 21 9-mm patronen aangetroffen.

Aanhoudingen

De twee mannen zijn dinsdag 8 maart buiten heterdaad aangehouden in een lopend cocaïne onderzoek. Zij waren opvarenden van een sleepboot, ‘de Marian V’, die eind december 2015 vanuit Paramaribo naar Rotterdam was vertrokken. Vermoedelijk is vanaf deze sleper de partij cocaïne overgeheveld op ‘de Zeeland’. Er volgen naar verwachting in dit onderzoek meer aanhoudingen.

Cocaïneboot

Op 15 januari hebben de Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij de ‘Zeeland’ met vier opvarenden uit de kolkende zee gered, nadat er door hen een noodsignaal was uitgezonden. De opvarenden verkeerden in nood met hun stuurloos geworden boot te midden van metershoge golven. De boot is vervolgens aangespoeld in Cadzand.

De Douane en politie hebben op ‘de Zeeland’ grote hoeveelheden pakketten verdovende middelen aangetroffen in de boot. Uit testen van de Forensische Opsporing is gebleken dat de pakketten pure cocaïne bevatten en dat het gaat om ruim 1200 kilo in totaal.

De cocaïneboot en de drugs zelf zijn in beslag genomen. ‘De Zeeland’ had ernstige schade aan onder meer de mast opgelopen. De schipper van ‘de Zeeland’ zit sinds 15 januari 2016 in voorlopige hechtenis.

Foto: KNRM Breskens
Video: Omroep Zeeland, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »