Delen

- Advertentie (?) -

Kennisgeving voornemen tot verkoop gemeentegrond (Barendrecht)

27-02-2024

Kennisgeving voornemen tot verkoop gemeentegrond (Barendrecht)

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).
Objectinformatie

Object : Lagewei fase 2

Perceel : kadastraal bekend BRD.D.10887, aanduiding verkooptekening met nummer B-LW-01-007.
Grondverkoop ontwikkeling Lagewei fase 2
De gemeente Barendrecht ontwikkelt het laatste deel van het plan Lagewei. Het gebied is gelegen ten zuiden van de gemeente Barendrecht. Het betreft een integrale ontwikkeling waarbij ontwikkelaar BPD grondeigenaar is van fase 2 en de gemeente eigenaar is van fase 3a. Het college van B&W van de gemeente Barendrecht heeft op 14 juni 2022 besloten in te stemmen met een gevarieerd en gedifferentieerd woningbouwprogramma voor de ontwikkeling Lagewei fase 2 en 3a. De verkaveling gaat uit van een woningbouwprogramma met woningen voor het overgrote deel in de bereikbare prijsklasse, het betaalbaar wonen.
Voornemen tot aangaan gronduitgifte overeenkomst met ontwikkelaar BPD
Ten behoeve van een integrale ontwikkeling van het plangebied, is Ontwikkelaar BPD bereid haar perceel grond gelegen te Barendrecht in Lagewei nabij de Zichtwei /hoek Sikkelwei, kadastraal bekend gemeente Barendrecht, sectie D, nummer 10887, groot 13.628 m², te verkopen aan de gemeente, echter alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat BPD vervolgens het recht krijgt op aankoop van de gemeente van bouwrijpe kavels in het plangebied (bouwclaim) Gelijktijdig met de aankoop door de gemeente, zal er dus een gronduitgifte-overeenkomst met de ontwikkelaar worden gesloten.
Ongelijke gevallen en enige serieuze gegadigde
De gemeente meent dat bij de voorgenomen verkoop aan de ontwikkelaar geen sprake is van gelijke gevallen in de zin van het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778) (hierna: het arrest). Als grondeigenaar binnen het plangebied onderscheidt ontwikkelaar zich immers van andere potentiële gegadigden. Ook indien wel sprake zou zijn van gelijke gevallen die onder de werking van het arrest van de Hoge Raad vallen, geldt dat ontwikkelaar BPD de enige serieuze gegadigde is voor de aankoop van bouwrijpe kavels. Daaraan liggen de volgende criteria en omstandigheden ten grondslag:
- Ontwikkelaar BPD brengt met de verkoop aan de gemeente eigen gronden in, in ruil voor bouwrijpe kavels. Dit wordt vastgelegd in de gronduitgifte overeenkomst.
- Vanaf 2011 is ontwikkelaar BPD de trekker van de gehele ontwikkeling Lagewei; Deze heeft in overleg met de gemeente een integraal stedenbouwkundig plan opgesteld voor zowel de eigen gronden van (fase 2) als die van de gemeente (fase 3a). Deze opzet is vastgelegd in een stedenbouwkundige kader.
- Op basis van het collegebesluit en het ontwikkelde stedenbouwkundige plan is in samenwerking tussen de gemeente en ontwikkelaar een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld.
o Ontwikkelaar zal 47 eengezinswoningen in het sociale, betaalbare en vrije segment te realiseren. Het collegebesluit van B&W ligt hieraan ten grondslag.

De gemeente Barendrecht meent om bovengenoemde redenen dat ontwikkelaar de enige serieuze gegadigde is om het genoemde perceel grond (de kavels) te kopen.
Termijn reactie
Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen en meent dat u ook voor de verwerving van het perceel in aanmerking komt, dient u binnen 3 weken na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te hebben gemaakt bij de rechtbank Rotterdam.
Nadere informatie
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met mevrouw A. Koen-Vries via a.vries@barendrecht.nl of via telefoonnummer 140180

Terug naar het vergunningen overzicht

Details van vergunning

  • BeschrijvingKennisgeving voornemen tot verkoop gemeentegrond (Barendrecht)
  • Soortofficielepublicaties (Ruimte en infrastructuur )
  • Gepubliceerd op27-02-2024
  • Start27-02-2024
  • Straatnaam
  • Postcode

- Advertentie (?) -