Delen

- Advertentie (?) -

Publicatie voorgenomen verkoop gebiedsontwikkeling De Stationstuinen

05-05-2022

Publicatie voorgenomen verkoop gebiedsontwikkeling De Stationstuinen

De gemeente Barendrecht heeft op 23 februari 2022 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Emborion Vastgoed B.V. en Spition B.V., hierna te noemen de ‘Ontwikkelaar’, met als doel om de herontwikkeling van het kerngebied in gebiedsontwikkeling De Stationstuinen mogelijk te maken. De samenwerkingsovereenkomst is gesloten in vervolg op de intentieovereenkomst d.d. 21 juni 2021, alsmede ter uitvoering van de Gebiedsvisie De Stationstuinen d.d. 19 november 2020 en van het Ontwikkelkader De Stationstuinen d.d. 25 januari 2022.
De Ontwikkelaar is dominante grondeigenaar binnen het exploitatiegebied De Stationstuinen, respectievelijk het kerngebied. Deze heeft zich verbonden om de huidige bedrijfsactiviteiten binnen het kerngebied te verplaatsen en te (laten) beëindigen, zodat de door de gemeente beoogde woningbouw mogelijk wordt gemaakt. Dit vindt plaats onder de voorwaarde dat hij het kerngebied volledig voor eigen rekening en risico kan ontwikkelen. De Ontwikkelaar heeft in overleg met de gemeente een stedenbouwkundig plan vervaardigd. Hierbij is bevestigd dat de gronden, die in eigendom zijn van de gemeente, als integraal onderdeel van het kerngebied moeten worden ontwikkeld. Dit stedenbouwkundig plan is mede de grondslag voor de gesloten samenwerkingsovereenkomst.
Op deze gronden is in de samenwerkingsovereenkomst het voornemen tot verkoop van de gronden van de gemeente gelegen binnen het kerngebied aan de Ontwikkelaar opgenomen.

Objectinformatie:
Het betreffen:

- de gronden kadastraal bekend gemeente Barendrecht, sectie: D, nummer(s) 12047, 12049 en 12051, gezamenlijk groot 4596 m²;
- de gronden aan de Spoorlaan voor zover die worden bestemd tot uitgeefbaar gebied, gezamenlijk groot circa 2937 m²; en
- de gronden ter hoogte van het station, plaatselijk bekend als Zuideinde/Vliegengang voorzover die worden bestemd tot uitgeefbaar gebied, groot circa 1.000 m².

De Ontwikkelaar is de enige serieuze gegadigde
Naar het oordeel van de gemeente is de Ontwikkelaar de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de hiervoor vermelde voorgenomen verkoop ten behoeve van het project De Stationstuinen.

a) Zonder de medewerking van de Ontwikkelaar is het niet mogelijk om het project De Stationstuinen te realiseren. Deze medewerking behelst onder meer de ontmanteling van de huidige bedrijfsactiviteiten op de gronden die in eigendom zijn van de Ontwikkelaar.
b) De Ontwikkelaar is hiertoe bereid, mits hij het gehele kerngebied, inclusief de gronden van de gemeente kan herontwikkelen. Achtergrond hiervan is de wens en noodzaak in het kader van complexiteit en integraliteit de haalbaarheid van de plannen te waarborgen.
c) De gemeente stelt als voorwaarde dat het kerngebied integraal wordt ontwikkeld. Op deze wijze wordt de stedenbouwkundige kwaliteit van het kerngebied, de realisatie van het beoogde programma alsook een soepel en efficiënt verloop van de beoogde herontwikkeling gewaarborgd.
Vervaltermijn

a) Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen tot verkoop door de gemeente Barendrecht, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit uiterlijk binnen 21 dagen na publicatie kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan p.smolders@bar-organisatie.nl onder vermelding van “Reactie op voornemen tot verkoop De Stationstuinen”. U dient hier tevens binnen dezelfde termijn een afschrift per post naar de gemeente Barendrecht, Postbus 501, 2990 EA Barendrecht te verzenden.
b) Indien de gemeente Barendrecht uw gemotiveerd bericht binnen voornoemde reactietermijn heeft ontvangen, zal ze uw bericht in behandeling nemen en binnen een termijn van 21 dagen na het sluiten van de reactietermijn uw bericht beoordelen en haar standpunt schriftelijk aan u kenbaar maken.
c) Indien u zich niet kunt verenigen met het standpunt van de gemeente zoals bedoeld onder b, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na dagtekening van het standpunt een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan p.smolders@bar-organisatie.nl te verzenden onder vermelding van “Dagvaarding inzake voornemen tot verkoop De Stationstuinen”.
d) Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht of het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Barendrecht en de Ontwikkelaar worden onredelijk benadeeld, indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.
De gemeente publiceert dit voornemen in het gemeenteblad. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6.

Terug naar het vergunningen overzicht

Details van vergunning

  • BeschrijvingPublicatie voorgenomen verkoop gebiedsontwikkeling De Stationstuinen
  • Soortofficielepublicaties (Ruimte en infrastructuur )
  • Gepubliceerd op05-05-2022
  • Start05-05-2022
  • StraatnaamGebiedsontwikkeling
  • Postcode2990EA

- Advertentie (?) -