Delen

- Advertentie (?) -

Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Barendrecht 2021

18-02-2022

Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Barendrecht 2021

Burgemeester en wethouders van de gemeente Barendrecht Gelet op de

• Artikelen 3.8 en 3.9 van de Wet Basisregistratie Personen
• De Algemene Verordening Gegevensbescherming
• Gelet op artikel 156 Gemeentewet
• Verordening basisregistratie personen Barendrecht 2014
BESLUIT: Vast te stellen de volgende: Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Barendrecht 2021

Artikel 1: Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente 1. Met inachtneming van het besluit als bedoel in artikel 3.2 van de Wet basisregistratie personen, kunnen gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente Barendrecht worden verstrekt, voor zover deze organen deze nodig hebben voor de uitvoering van de hen opgedragen taken;2. De verstrekkingen als bedoeld in lid 1, kunnen plaatsvinden door middel van rechtstreekse raadpleging van de basisregistratie personen (ad hoc verstrekkingen), door spontane verstrekkingen en selectie;3. De organen van de gemeente aan wie gegevens worden verstrekt, de categorie van personen die het betreft, de gegevensset en de wijze van verstrekken zijn vermeld in de autorisatie Gemeenten Als Buitengemeentelijke Afnemers (GABA)

Artikel 2: Verstrekkingen aan derden 1. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 3 van deze regeling, kunnen conform art 3.9 Wet BRP over een ingezetene van de gemeente Barendrecht en over een overledene die op het moment van overlijden ingezetene van de gemeente Barendrecht was, gegevens uit de basisregistratie worden verstrekt aan derden die werkzaamheden uitvoeren met een gewichtig maatschappelijk belang voor de gemeente;2. Over een ingezetene van de gemeente Barendrecht kunnen gegevens uit de basisregistratie worden verstrekt aan een derde, die voorafgaande schriftelijke toestemming heeft van de ingezetene wiens gegevens worden verstrekt;3. De verstrekking als bedoeld in lid 1 van dit artikel vindt slechts plaats voor zover deze noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de derde en het belang of de fundamentele rechten en vrijheden van de ingeschrevene niet aan de verstrekking in de weg staan;4. De verstrekking als bedoeld in dit artikel kan uitsluitend betrekking hebben op algemene gegevens zoals vermeldt in Artikel 3.9 lid 4 van de Wet Basisregistratie Personen.

Artikel 3: Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belang en categorieën derden
1. Als werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijke belangen worden aangewezen de werkzaamheden als genoemd in bijlage 1 van deze regeling;2. Als categorieën van derden die de in lid 1 genoemde werkzaamheden uitvoeren, worden aangewezen de categorieën als genoemd in bijlage 1.

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dag van haar bekendmaking en werkt terug tot en met 6 januari 2014.2. Deze regeling kan worden aangehaald als: Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen 2021 Barendrecht.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 – 10 – 2021
De secretaris, G.-J. Bravenboer
De burgemeester, Drs. G. Veldhuijzen

Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1. Verstrekking aan een orgaan van de gemeente
De minister van BZK verstrekt de gemeente voor de uitvoering van haar taken, gegevens van personen die wel in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Barendrecht woonachtig zijn. Deze systematische verstrekking van gegevens aan de gemeente is gebaseerd op een autorisatiebesluit van de minister van BZK voor de gemeente Barendrecht op grond van artikel 3.2 Wet BRP. Zolang de Wet BRP door de gemeente Barendrecht wordt uitgevoerd, is er met betrekking tot de eigen inwoners nog geen sprake van systematische verstrekking van persoonsgegevens door de minister van BZK. De gemeente Barendrecht beschikt immers nog over de persoonsgegevens van haar eigen inwoners. Voor het gebruik van gegevens van personen die in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Barendrecht woonachtig zijn, dient de gemeente Barendrecht het autorisatiebesluit van de minister van BZK in acht te nemen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met art. 3.8 wet brp en art. 6 lid 1 sub e wet AVG.
Artikel 2. Gegevensverstrekking aan derden

Derden die werkzaamheden verrichten met gewichtig maatschappelijk belang
De wetgever heeft de verstrekking van gegevens uit de BRP aan een groot aantal derden reeds voorzien in de wet BRP. Desondanks kunnen er lokale maatschappelijke belangen zijn, waarin de wetgever niet heeft voorzien. In die gevallen is het gemeentebestuur bevoegd om werkzaamheden met een maatschappelijk belang, dat samenvalt met een gemeentebelang aan te wijzen als werkzaamheden waarvoor gegevens mogen worden verstrekt over inwoners van de gemeente Barendrecht. Die gegevens mogen worden verstrekt aan nader te bepalen categorieën derden die die werkzaamheden uitvoeren.
Derden met schriftelijke toestemming
Naast de mogelijkheid tot het verstrekken van gegevens aan derden die werkzaamheden uitvoeren met een maatschappelijk belang, is het ook mogelijk gegevens te verstrekken aan een derde, wanneer deze voorafgaande schriftelijke toestemming heeft verkregen van degene over wie gegevens worden gevraagd.
Beperkt set aan gegevens
Op grond van artikel 3.9, lid 4 van de wet kan de verstrekking uitsluitend betrekking hebben op algemene gegevens over de naam, het geslacht, de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het gebruik door de ingeschrevene van de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het adres, de bijhoudingsgemeente, de geboortedatum en de datum van overlijden.
Artikel 3. Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belang en categorieën derden
De aanwijzing van werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijke belangen en de categorieën van derden die de genoemde werkzaamheden uitvoeren worden verder benoemd in bijlage 1 van de regeling.
Artikel 4. Inwerkingtreding en citeertitel
De regeling gegevensverstrekking BRP Barendrecht 2021, waarmee deze regeling kan worden geciteerd, treedt inwerking op de dag na de dag van haar bekendmaking en werk terug tot en met 6 januari 2014. Dit heeft te maken met het feit dat de regeling van 2014 wel is vastgesteld, maar niet is gepubliceerd. Hiermee wordt dit gecorrigeerd.

Bijlage bij artikel 3, Regeling gegevensverstrekking gemeente Barendrecht 2021 Regeling gegevensverstrekkingen BRP Barendrecht 2021

Categorieën van derden

Werkzaamheden

Clausulering van de werkzaamheden

Artikel 3.21 Verstrekkingsbeperking mogelijk

Welke gegevens maximaal verstrekt kunnen worden

Wijze van aanvraag en voorwaarden

Bewindvoerder, bewindvoerderskantoor

(Artikel BW 1:435)

Beschermen van het bezit van betrokkene en het regelen van geldzaken.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de cliënt voor taken die onder het bewind vallen. Bijvoorbeeld het achterhalen van het adres.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email
Bewijs van aanstelling bewindvoerder overleggen bij de aanvraag.

Woningbouwverenigingen/ woningcorporaties

Tegengaan van woonfraude en illegale (spook) bewoning van woningen die in de gemeente liggen en waarvan zij eigenaar zijn.

Innen rekeningen i.v.m. huurachterstand.

Specifiek benoemen van personen waarvan gegevens gevraagd worden. De vraag aan te geven alle personen die op een adres staan ingeschreven mag niet beantwoord worden.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Overheidsorganen van de Caribische landen (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en het Caribisch deel van Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)

Uitvoering van de wettelijke taken of de uitvoering van een algemeen verbindend voorschrift.

Uit de aanvraag moet blijken op grond van welke wettelijke taak of algemeen verbind voorschrift de gegevens nodig zijn.

Burger altijd toestemming vragen voor de verstrekking Ook als geen verstrekkingsbeperking aanwezig is.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Ziekenhuizen

Patientenzorg en het verlenen van medische zorg, het innen van rekeningen i.v.m. verleende zorg.

De Persoon moet met naam genoemd worden. Slechts voor het verstrekken van gegevens voor de genoemde werkzaamheden.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Niet gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria

Terugvinden van nabestaanden in verband met grafrechten

Slechts voor het verstrekken van gegevens voor de genoemde werkzaamheden

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Bibliotheken gevestigd in de gemeente.

Tegengaan analfabetisme en bevorderen van culturele en maatschappelijke vaardigheden inwoners.

Uit de aanvraag moet duidelijk blijken dat de gegevens worden gebruikt voor de omschreven taken.

ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van algemene en geestelijke gezondheidszorg.

Het verlenen van gemene en geestelijke gezondheidszorg, waarbij de betrokken persoon inwoner is van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de betrokkene en alleen voor het uitvoeren van taken die onder het verlenen van zorg vallen. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van jeugdwelzijnszorg.

Jeugdwelzijnswerk, waarbij de betrokken persoon inwoner is van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de betrokkene en alleen voor taken die onder het verlenen van jeugdwelzijnswerk vallen. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van gehandicaptenzorg.

Gehandicapten zorg, waarbij de betrokken persoon inwoner is van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de betrokkene en alleen voor taken die onder het verlenen van gehandicaptenzorg vallen. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van sociaal en juridische zorgverlening.

Sociaal – juridische zorgverlening, waarbij de betrokken persoon inwoner is van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de betrokkene en alleen voor taken die onder het verlenen van sociale en juridische zorg vallen. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Instellingen die werkzaamheden verrichten op het terrein van sociale werkvoorziening in het verzorgingsgebied.

Sociale werkvoorziening, waarbij de betrokken persoon inwoner is van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de betrokkene en het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Een steunpunt huiselijk geweld als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning, niet zijnde een overheidsorgaan.

Er worden alleen gegevens verstrekt zover die nodig zijn voor het uitvoeren van de taken, bedoeld in artikel 21b, tweede lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de hulpbehoevenden en voor taken die worden omschreven in artikel 21b, tweede lid wet maatschappelijke ondersteuning.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Reclassering

Begeleiding van gedetineerden woonachtig in de gemeente en bijdragen aan voorkomen van recidive.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van de gedetineerden voor taken die onder de begeleiding en de voorkoming vallen. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Veilig Thuis

Er worden alleen gegevens verstrekt zover die nodig zijn voor het uitvoeren van de taken, bedoeld in artikel 4.1.1, tweede lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 dan wel uitvoering van de Jeugdwet

Slechts voor het achterhalen van gegevens van betrokkenen met een hulpvraag. In het verzoek moeten personen altijd met naam genoemd worden. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverleningsinstanties die hulp bieden aan inwoners van de gemeente.

Slechts voor het achterhalen van gegevens van betrokkenen met een hulpvraag. In het verzoek moeten personen altijd met naam genoemd worden. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Sportorganisaties die zijn gevestigd in de gemeente

Bevorderen van de sportgezondheid van inwoners uit de gemeente

Slechts voor het achterhalen van gegevens voor het bevorderen van de sportgezondheid. Het doel van de gegevensverstrekking moet duidelijk zijn omschreven.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Buitenlandse rechtspersonen (Voorbeeld: instellingen voor sociale zorg en zekerheid)

De verstrekking moet gerechtvaardigd worden door een ‘gemeentelijk (Nederlands) maatschappelijk belang’, zoals benoemd in de Wet BRP, artikel 3.9, lid 2.

Slechts voor het achterhalen van gegevens. De betrokkene moet ingeschreven zijn in de gemeente. De betrokkene moet specifiek worden benoemd. Daarnaast moet de identiteit van de betrokkene vastgesteld kunnen worden. De betrokkene moet schriftelijk toestemming geven voor de verstrekking.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Buitenlandse EU-overheidsorganen of organisaties

De buitenlandse verzoeker heeft de gegevens nodig heeft voor de uitvoering van een Nederlands algemeen verbindend voorschrift.

De betrokkene moet ingeschreven zijn in de gemeente. De betrokkene moet specifiek worden benoemd. Daarnaast moet de identiteit van de betrokkene vastgesteld kunnen worden. De betrokkene moet schriftelijk toestemming geven voor de verstrekking.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Buitenlandse niet EU-overheidsorganen of organisaties

Er mag alleen verstrekt worden als een verdrag of een besluit van een volkenrechtelijke organisatie in de verstrekking van die gegevens voorziet

De betrokkene moet ingeschreven zijn in de gemeente. De betrokkene moet specifiek worden benoemd. Daarnaast moet de identiteit van de betrokkene vastgesteld kunnen worden. De betrokkene moet schriftelijk toestemming geven voor de verstrekking.

Ja

Artikel 3.9 lid 4

Schriftelijk, Email

Terug naar het vergunningen overzicht

Details van vergunning

  • BeschrijvingRegeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Barendrecht 2021
  • Soortofficielepublicaties ()
  • Gepubliceerd op18-02-2022
  • Start18-02-2022
  • StraatnaamRegeling
  • Postcode

- Advertentie (?) -