Delen

- Advertentie (?) -

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Barendrecht houdende regels omtrent openbare orde en veiligheid (Algemene Plaatselijke Verordening Barendrecht 2020)

30-12-2021

Tweede wijziging Algemene plaatselijke verordening Barendrecht 2020

De raad van de gemeente Barendrecht; gelezen het voorstel van college van burgemeester en wethouders van 12 oktober 2021 (nr. 374992); gelet op artikel 149 en 154 van de Gemeentewet; Overwegende dat het dragen van colors van verboden motorclubs gevoelens van onveiligheid oproepen; dat de APV op een aantal punten verbeterd en verduidelijkt kan worden; het Amendement ‘Handhaafbaarheid Lachgas vergroten door aanpassing APV’ is aangenomen; besluit:

Artikel I De Algemene plaatselijke verordening Barendrecht 2020 wordt als volgt gewijzigd: A In artikel 1:1 wordt in de definitie van ‘voertuig’ de zinsnede ‘met uitzondering van kleine wagens zoals kruiwagens, kinderwagens en rolstoelen’ vervangen door ’met uitzondering van kleine wagens, zoals kruiwagens en kinderwagens, en rolstoelen’.
B In de artikelen 2:6, vijfde lid, 2:9, vierde lid, 2:29, zevende lid, 2:64, vijfde lid, 5:2, vijfde lid, 5:3, derde lid, 5:6, vierde lid, 5:7, derde lid, 5:8, zesde lid, en 5:36, vierde lid, wordt ‘Op de ontheffing’ vervangen door ‘Op de aanvraag om een ontheffing’. C In de artikelen 2:11, vijfde lid, 2:25, zesde lid, 2:28, zesde lid, 2:39, vierde lid, 2:72, tweede lid, 2:79b, vijftiende lid, 3:4, derde lid, 5:13, vijfde lid, 5:18, vierde lid, en 5:23, vierde lid, wordt ‘Op een vergunning’ vervangen door ‘Op een aanvraag om een vergunning’. D Artikel 2:12 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder a na ‘daarvan niet van tevoren’ wordt het woord ‘melding’ ingevoegd.
2. In het tweede lid wordt onder sub c na “wordt aangetast;” het woord “of” geschrapt, en onder sub d na “openbaar groen” ingevoegd: ; ofe. als de uitweg in strijd is met een geldend bestemmingsplan, beheersverordening of voorbereidingsbesluit.
E Artikel 2:26 komt te luiden: Artikel 2:26 Ordeverstoring

1. Het is verboden bij een evenement de orde te verstoren.
2. Het is verboden bij een evenement zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een doel of werkzaamheid in strijd met de openbare orde.
3. Het verbod in het tweede lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht.
F Het derde lid van artikel 2:41 komt te luiden:
De burgemeester kan op aanvraag tijdelijk ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 1 en 2 wanneer de aanwezigheid van belanghebbende in de woning of het lokaal of een daarbij behorend erf wegens dringende reden noodzakelijk is. G Artikel 2.48a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het is verboden op een openbare plaats lachgas recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben, indien dit gepaard gaat met overlast of andere gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- of leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins hinder veroorzaken.
2. Het is verboden op een openbare plaats die deel uitmaakt van een door het college ter bescherming van de openbare orde of het woon- en leefklimaat aangewezen gebied lachgas recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben.
3. Het college kan in het aanwijzingsbesluit het in het tweede lid bedoelde verbod beperken tot bepaalde tijden.
H Na artikel 2:50a wordt een nieuw artikel toegevoegd, luidende: Artikel 2:50b Verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties

1. Het is verboden op openbare plaatsen of in voor het publiek toegankelijke openstaande gebouwen en daarbij behorende erven zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een werkzaamheid of doel in strijd met de openbare orde.
2. Het verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht.
I In de artikelen 2:24, eerste lid, onder d, 2:48, derde lid, onder a en onder b, en 3:5, tweede lid, onder c, eerste gedachtenstreepje, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’. J In het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 5, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’. K In artikel 2:57, eerste lid, onder b, wordt ‘de weg’ vervangen door ‘een openbare plaats’. L In artikel 2:67, derde lid, wordt ‘Op de vrijstelling’ vervangen door ‘Op de aanvraag om een vrijstelling’. M Artikel 2:79a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt na “- niet zijnde een seksinrichting -” ‘of’ vervangen door ‘en/of’.
2. Aan het zesde lid wordt toegevoegd:c. de burgemeester tijdelijk ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 4 en 5 wanneer de aanwezigheid van belanghebbende in de woning of het lokaal of een daarbij behorend erf wegens dringende reden noodzakelijk is.
N In artikel 4:13, vierde lid, wordt ‘Verordening Ruimte’ vervangen door ‘Omgevingsverordening Zuid-Holland’. O In artikel 5:32, eerste lid, wordt na ‘met een motorvoertuig of een bromfiets’ ingevoegd ‘te crossen buiten wedstrijdverband,’.

Artikel II Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekend gemaakt.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 21 december 2021. de griffier, mw. mr. G. Figge
de voorzitter, drs. G. Veldhuijzen

Terug naar het vergunningen overzicht

Details van vergunning

  • BeschrijvingVerordening van de gemeenteraad van de gemeente Barendrecht houdende regels omtrent openbare orde en veiligheid (Algemene Plaatselijke Verordening Barendrecht 2020)
  • Soortofficielepublicaties ()
  • Gepubliceerd op30-12-2021
  • Start30-12-2021
  • Straatnaam
  • Postcode

- Advertentie (?) -